Csökkent a hosszan friss tej, a tejföl, a trappista sajt és a vaj fogyasztói ára
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 júliusában az Európai Unióban 14 százalékkal, Új-Zélandon 27 százalékkal, az USA-ban 32 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

(Fotó: Pixabay)
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 151,47 forint/kilogramm volt 2023 augusztusában. A fehérjetartalom stagnálása és a zsírtartalom 0,05 százalékpontos javulása, valamint az alapár 1 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal mérséklődött 2023 augusztusában a 2023. júliusihoz képest, és 17 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától.
A korábbi árstopos tej ára nőtt
A KSH adatai szerint a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej fogyasztói ára (+8 százalék) nőtt, a gyümölcsös joghurt nem változott, a pasztőrözött 1,5 és 2,8 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszan friss) tej (egyaránt –1 százalék), a 12 és a 20 százalék zsírtartalmú tejföl (egyaránt –2 százalék), a trappista tömbsajt (–4 százalék), az adagolt vaj (–6 százalék) fogyasztói ára csökkent.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Komoly áremelkedéssel várja a húsvétot a tojás és a torma
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó…
Tovább olvasom >Erősödött a gomba exportja
A KSH adatai szerint Magyarország csiperkegomba-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt az…
Tovább olvasom >Nagyobb búzatermésre számíthatunk idén az unióban
A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) márciusban tette először közzé a 2025/2026.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >