Csökkent a hosszan friss tej, a tejföl, a trappista sajt és a vaj fogyasztói ára
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 júliusában az Európai Unióban 14 százalékkal, Új-Zélandon 27 százalékkal, az USA-ban 32 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

(Fotó: Pixabay)
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 151,47 forint/kilogramm volt 2023 augusztusában. A fehérjetartalom stagnálása és a zsírtartalom 0,05 százalékpontos javulása, valamint az alapár 1 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal mérséklődött 2023 augusztusában a 2023. júliusihoz képest, és 17 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától.
A korábbi árstopos tej ára nőtt
A KSH adatai szerint a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej fogyasztói ára (+8 százalék) nőtt, a gyümölcsös joghurt nem változott, a pasztőrözött 1,5 és 2,8 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszan friss) tej (egyaránt –1 százalék), a 12 és a 20 százalék zsírtartalmú tejföl (egyaránt –2 százalék), a trappista tömbsajt (–4 százalék), az adagolt vaj (–6 százalék) fogyasztói ára csökkent.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Bővülő kukoricatermés várható az idei évben
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Drágább lett a fejes káposzta
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Visszaeső export, csökkenő árak a sertéspiacon
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
OKSZ: Az infláció sem indokolja már az árrésstop fenntartását
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >KSH: augusztusban a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket átlagosan 4,3 százalékkal haladták meg
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Madár István: Árstopok nélkül magasabb lenne az infláció
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >