Csökkent a hosszan friss tej, a tejföl, a trappista sajt és a vaj fogyasztói ára
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 júliusában az Európai Unióban 14 százalékkal, Új-Zélandon 27 százalékkal, az USA-ban 32 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

(Fotó: Pixabay)
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 151,47 forint/kilogramm volt 2023 augusztusában. A fehérjetartalom stagnálása és a zsírtartalom 0,05 százalékpontos javulása, valamint az alapár 1 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal mérséklődött 2023 augusztusában a 2023. júliusihoz képest, és 17 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától.
A korábbi árstopos tej ára nőtt
A KSH adatai szerint a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej fogyasztói ára (+8 százalék) nőtt, a gyümölcsös joghurt nem változott, a pasztőrözött 1,5 és 2,8 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszan friss) tej (egyaránt –1 százalék), a 12 és a 20 százalék zsírtartalmú tejföl (egyaránt –2 százalék), a trappista tömbsajt (–4 százalék), az adagolt vaj (–6 százalék) fogyasztói ára csökkent.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Az élőmarha-kereskedelem visszaesett, de a marhahúsexport közel másfélszeresére nőtt
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint a 2025. január–júniusi időszakban…
Tovább olvasom >Növekvő ár és élénkülő tojás-külkereskedelem az unióban
Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) a tojás…
Tovább olvasom >Harmadára csökkent a hazai nektarin- és őszibaracktermés
Az Europêch’ előrevetítése szerint az Európai Unió négy vezető őszibarack-…
Tovább olvasom >További cikkeink
Jason Momoával mutatkozott be Magyarországon a Meili Vodka
Az elmúlt két év egyik legtöbb díjat elnyerő vodkája (2…
Tovább olvasom >Szallas.hu: jelentősen nőtt az augusztus 20-ára és az ünnepet követő napokra szóló foglalások száma
Az augusztus 20-i érkezésre szóló szállásfoglalások száma 58 százalékkal nőtt…
Tovább olvasom >K&H: egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási viszonyok
Az időjárás ma már nem egy távoli, elméleti kockázat, hanem…
Tovább olvasom >