Csökkent a hosszan friss tej, a tejföl, a trappista sajt és a vaj fogyasztói ára
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 júliusában az Európai Unióban 14 százalékkal, Új-Zélandon 27 százalékkal, az USA-ban 32 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

(Fotó: Pixabay)
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 151,47 forint/kilogramm volt 2023 augusztusában. A fehérjetartalom stagnálása és a zsírtartalom 0,05 százalékpontos javulása, valamint az alapár 1 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal mérséklődött 2023 augusztusában a 2023. júliusihoz képest, és 17 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától.
A korábbi árstopos tej ára nőtt
A KSH adatai szerint a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej fogyasztói ára (+8 százalék) nőtt, a gyümölcsös joghurt nem változott, a pasztőrözött 1,5 és 2,8 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszan friss) tej (egyaránt –1 százalék), a 12 és a 20 százalék zsírtartalmú tejföl (egyaránt –2 százalék), a trappista tömbsajt (–4 százalék), az adagolt vaj (–6 százalék) fogyasztói ára csökkent.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Infláció-stopot hirdetett a PENNY
Befagyasztotta az árakat a húskészítmény-választék 70%-ánál a PENNY Magyarország, a…
Tovább olvasom >Emelkedett az import saláták ára
A KSH adatai szerint Magyarország fejessaláta-behozatala 4 százalékkal (1,05 ezer…
Tovább olvasom >Jelentősen drágult a búza
A Nemzetközi Gabonatanács februári előrevetítésében az előző szezonét 2 millió…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >