Csökkent a grill hipermarket-centrikussága

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 06. 17. 08:00

A grillkolbász zömét a kiskereskedelem még mindig a hipermarketekben forgalmazza, annak ellenére, hogy ott csökkent a forgalom. Növekszik viszont az eladás a főleg szupermarketet és diszkontot magában foglaló, 401–2 500 négyzetméteres csatornában. Ez együtt jár azzal, hogy növekszik a kereskedelmi márkás termékek súlya. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe.A piac mérete 1,3 milliárd forint felett mozog. Értékben mínusz 3, mennyiségben mínusz 17 százalékot regisztráltunk a grillkolbász kiskereskedelmi forgalmában, 2009. március–2010. februárban, az előző hasonló időszakhoz képest.

A mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagár 14 százalékkal emelkedett, egyik évről a másikra – kilogrammonként 1 596 forintra.
A bolttípusok közül a hipermarket mennyiségi részesedése 62 százalékról 59-re csökkent. Ugyanakkor a 401–2 500 négyzetméteres szegmensben 32-ről 35-re nőtt. Így a 400 négyzetméteres és kisebb üzletek mindössze 6 százalékon osztoznak.

Grillkolbászból a kereskedelmi márkás termékek részaránya, szinténmennyiségben, 20 százalékról 28-ra változott, egyetlen év alatt. A sertéshúsból készült termékek dominálnak a grillkolbászok között; mind értékben, mind mennyiségben 96 százalékos piaci részesedéssel. Utána következik a pulyka, majd a baromfi. Önkiszolgálásban adták el a termékek 99 százalékát, értéket tekintve.

Kapcsolódó cikkeink