Csökkent a Balaton vízszintje, de még optimális a nyári szezonra
Az elmúlt húsz napban a Balaton átlagos vízállása tíz centimétert csökkent, jelenleg 110 centiméteren áll – írja a hirbalaton.hu. Bár a nyári üzemi vízszint-maximum alatt tíz centiméterrel van, a jelenlegi vízállás a nyár közepén még mindig optimálisnak számít.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2024/07/Kepernyofoto-2024-07-25-9.23.43-1024x687.png)
Még optimális a vízszint
A szeles napokon napi egy centiméterrel is apadhat a tó vízszintje. Jelenleg a Sió-zsilip zárva van, és a víz hőmérséklete Siófoknál 28 Celsius-fok. Az időjárási előrejelzések szerint felhőátvonulások és egy-egy zápor kialakulhat, de jelentős vízutánpótlás nem várható a következő napokban – írja a hirbalaton.hu.
A szeles idő további apadást okozhat a Balaton vízszintjében, így fontos, hogy a látogatók és a helyi lakosok is figyelemmel kísérjék a tó állapotát. A nyári szezon közepén a tó vízszintjének alakulása meghatározó lehet a turizmus szempontjából is, hiszen a Balaton partján pihenők számára a vízállás és a víz hőmérséklete kiemelten fontos tényezők.
A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban változékony időjárás várható, de jelentős csapadék nem valószínű. A nyaralók és a helyiek számára ez azt jelenti, hogy bár kisebb záporok előfordulhatnak, a vízszint emelkedésére nem lehet számítani.
Az optimális vízállás fenntartása érdekében a szakemberek folyamatosan figyelik a tó állapotát, és szükség esetén intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a Balaton továbbra is megfelelő környezetet biztosítson a pihenni vágyók számára.
Kapcsolódó cikkeink
Átlagosan több mint hét napra kötnek utasbiztosítást a külföldre utazók
Az idei szezonban, a június eleje óta eltelt másfél hónapban…
Tovább olvasom >Vidéki szállások válsága: rövidebb tartózkodások és csökkenő foglalások jellemzik a nyarat
Az ATV Híradójának friss riportja szerint egyre ritkábbak az egész…
Tovább olvasom >Új trend a turizmusban: jönnek fel az LMBTQIA szálláshelyek
Az LMBTQIA+ turizmus világszerte egyre nagyobb figyelmet kap, mivel ez…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >