Csökkenő jövedelmezőség, növekvő hatékonyság: kihívások és lehetőségek a sertéstartásban
A sertéstartók az idei évben csökkenő jövedelmezőségre számítanak, annak ellenére, hogy a hatékonyságuk folyamatosan javul. A várhatóan alacsonyabb felvásárlási árak, valamint a nyugat-európai állománycsökkenés miatt az ágazat előtt komoly kihívások és lehetőségek is állnak. Bár a sertéshús több országban piacot veszít, a magyarországi termelés fejlődése és a beruházások fenntarthatják az ágazat stabilitását – írja a vg.hu.
Az elmúlt években a magyarországi sertéstartás hatékonysága jelentősen javult: csökkenő kocalétszám mellett nőtt a született malacok száma. Az új célok között szerepel az önálló malacnevelő képesség fejlesztése, amely nemcsak a munkaerőigényt csökkentené, hanem a környezeti terhelést is mérsékelné. A hatékonyság javítása érdekében a takarmányhasznosítás fejlesztése és a betegségekkel szembeni ellenálló-képesség növelése is kiemelt figyelmet kap.
Fejlesztések a gazdaságosság érdekében
Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. igazgatósági elnöke szerint a gazdasági hatékonyság növelése és a társadalmi elvárások összeegyeztethetők. Az ágazatban jelentős fejlesztések zajlanak, különösen a takarmányozási rendszerek, a tartástechnológia és az ammónia-kibocsátás csökkentése terén. A malacnevelés és a hizlalás esetében a nedves, fermentált takarmányozás bevezetésével növelhető a hatékonyság. Ezzel párhuzamosan a biogazdálkodás és az ökológiai sertéstartás iránti kereslet is emelkedik, ami új piaci lehetőségeket jelenthet a termelők számára.
Nyugat-Európa csökkenő kereslete és a magyar piac lehetőségei
Az európai sertéshús-kereslet visszaesése ellenére a magyar termelők számára lehetőséget jelenthet, hogy az Európai Unióban csökken a sertésállomány. Magyarország piaci részesedése növekedhet, ha a hazai termelők kihasználják az exportlehetőségeket, különösen az ország PRRS-mentességének köszönhetően. A globális gazdasági bizonytalanságok és a fogyasztói szokások változása azonban áringadozásokat hozhat.
Kína vásárlási hajlandóságának csökkenése szintén hatással lehet az európai piacra: a keletkező túlkínálat miatt az árak csökkenhetnek, amely kedvezőtlen helyzetbe hozhatja a kisebb sertéstartó országokat, így Magyarországot is. Az utóbbi időszakban például a spanyol sertéshús egyre nagyobb mértékben jelenik meg a hazai piacokon.
A kistermelők helyzete és a támogatási rendszer alakulása
Az elmúlt években a kistermelők közül sokan felhagytak a sertéstartással: az elmúlt tíz évben a kistermelők háromnegyede kiszállt az ágazatból. A legnagyobb problémát a munkaerőhiány és a generációváltás jelentik, valamint a szakképzett munkaerő és a dolgozói lojalitás hiánya.
Magyarországon az állomány növekedése elsősorban a beruházásoknak köszönhető, de a jövőben a támogatási feltételek romlása várható a 2024-es évhez képest. Az ágazat szereplőinek a hatékonyságnövelés és a nagyobb rugalmasság jelenthet megoldást a változó piaci körülmények között.
Kapcsolódó cikkeink
Hatezren vettek részt az Etesd az Eszed program Fenntarthatósági Kihívásában
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért és az…
Tovább olvasom >Versenyhatósági iránymutatás a divat- és textilipar számára a fenntarthatósági és környezetbarát jelölésekkel kapcsolatban
Tanácsokat nyújtott nyílt levélben a világ fogyasztóvédelmi hatóságait tömörítő nemzetközi…
Tovább olvasom >Publikálta fenntarthatósági jelentését az OPUS GLOBAL Nyrt.
Immár harmadik fenntarthatósági jelentését tette közzé az OPUS GLOBAL Nyrt.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Táblás KitKat csokoládékat dob piacra a Nestlé Romániában
A Nestlé új, 99 grammos KitKat táblás csokoládékat vezetett be…
Tovább olvasom >Szerbiában terjeszkedik az észak-macedón Stokomak
A macedóniai székhelyű Stokomak diszkontlánc hivatalosan is belépett a szerbiai…
Tovább olvasom >Új formákkal és új külsővel tér vissza a Barilla Al Bronzo az USA-ba
A Barilla bejelentette, hogy az Egyesült Államokban újra kapható lesz…
Tovább olvasom >