Csökkenő jövedelmezőség, növekvő hatékonyság: kihívások és lehetőségek a sertéstartásban
A sertéstartók az idei évben csökkenő jövedelmezőségre számítanak, annak ellenére, hogy a hatékonyságuk folyamatosan javul. A várhatóan alacsonyabb felvásárlási árak, valamint a nyugat-európai állománycsökkenés miatt az ágazat előtt komoly kihívások és lehetőségek is állnak. Bár a sertéshús több országban piacot veszít, a magyarországi termelés fejlődése és a beruházások fenntarthatják az ágazat stabilitását – írja a vg.hu.
Az elmúlt években a magyarországi sertéstartás hatékonysága jelentősen javult: csökkenő kocalétszám mellett nőtt a született malacok száma. Az új célok között szerepel az önálló malacnevelő képesség fejlesztése, amely nemcsak a munkaerőigényt csökkentené, hanem a környezeti terhelést is mérsékelné. A hatékonyság javítása érdekében a takarmányhasznosítás fejlesztése és a betegségekkel szembeni ellenálló-képesség növelése is kiemelt figyelmet kap.
Fejlesztések a gazdaságosság érdekében
Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. igazgatósági elnöke szerint a gazdasági hatékonyság növelése és a társadalmi elvárások összeegyeztethetők. Az ágazatban jelentős fejlesztések zajlanak, különösen a takarmányozási rendszerek, a tartástechnológia és az ammónia-kibocsátás csökkentése terén. A malacnevelés és a hizlalás esetében a nedves, fermentált takarmányozás bevezetésével növelhető a hatékonyság. Ezzel párhuzamosan a biogazdálkodás és az ökológiai sertéstartás iránti kereslet is emelkedik, ami új piaci lehetőségeket jelenthet a termelők számára.
Nyugat-Európa csökkenő kereslete és a magyar piac lehetőségei
Az európai sertéshús-kereslet visszaesése ellenére a magyar termelők számára lehetőséget jelenthet, hogy az Európai Unióban csökken a sertésállomány. Magyarország piaci részesedése növekedhet, ha a hazai termelők kihasználják az exportlehetőségeket, különösen az ország PRRS-mentességének köszönhetően. A globális gazdasági bizonytalanságok és a fogyasztói szokások változása azonban áringadozásokat hozhat.
Kína vásárlási hajlandóságának csökkenése szintén hatással lehet az európai piacra: a keletkező túlkínálat miatt az árak csökkenhetnek, amely kedvezőtlen helyzetbe hozhatja a kisebb sertéstartó országokat, így Magyarországot is. Az utóbbi időszakban például a spanyol sertéshús egyre nagyobb mértékben jelenik meg a hazai piacokon.
A kistermelők helyzete és a támogatási rendszer alakulása
Az elmúlt években a kistermelők közül sokan felhagytak a sertéstartással: az elmúlt tíz évben a kistermelők háromnegyede kiszállt az ágazatból. A legnagyobb problémát a munkaerőhiány és a generációváltás jelentik, valamint a szakképzett munkaerő és a dolgozói lojalitás hiánya.
Magyarországon az állomány növekedése elsősorban a beruházásoknak köszönhető, de a jövőben a támogatási feltételek romlása várható a 2024-es évhez képest. Az ágazat szereplőinek a hatékonyságnövelés és a nagyobb rugalmasság jelenthet megoldást a változó piaci körülmények között.
Kapcsolódó cikkeink
Őrzi piacvezető pozícióját a tavaly 20 éves Lidl
Tavaly ünnepelte 20 éves magyarországi jelenlétét hazánk piacvezető FMCG-lánca, a…
Tovább olvasom >A technológiai fejlesztésekbe, az üzlethálózatba és a kollégák képzésébe invesztált a dm
A dm a vásárlók hűségét annak a kiegyensúlyozott összteljesítménynek tulajdonítja,…
Tovább olvasom >Meglepő eredmény született a VI. Tisza-tavi PET Kupán
A versenyt szervező PET Kupa Egyesület sokat látott szervezőit is…
Tovább olvasom >További cikkeink
Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >K&H: hiánypótló iránytűt kapnak a befektetők
Elindult a K&H Értékpapír – befektetői hangulatindex, amely heti rendszerességgel…
Tovább olvasom >Fokhagyma az európai piacokon: Miért nem garantál alacsony árakat a bőséges kínai termés?
Bár Kína idén kiemelkedő fokhagymatermést könyvelhet el, az európai fogyasztók…
Tovább olvasom >