Csökkenő árak a hús- és tojáspiacon: jelentős változások júliusban
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentése szerint 2024 júliusának végén jelentős árcsökkenés volt tapasztalható a vágósertés és a vágócsirke piacán, valamint a friss húsok és a tojás esetében is.
Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva a vágósertés ára csaknem 14 százalékkal esett vissza, így kilogrammonként körülbelül 826 forintra csökkent. A vágócsirke termelői ára 13 százalékkal mérséklődött, kilogrammonként mintegy 420 forintra, míg a pulyka ára 12 százalékkal csökkent, 582 forint/kg-ra.
A nyers sertéshúsok feldolgozói értékesítési és kiskereskedelmi beszerzési árai is jelentősen csökkentek, a különbség húsfajtától függően meghaladhatja a 10 százalékot is. Hasonló tendencia figyelhető meg a friss csirkehús és pulyka esetében is, ahol az árak éves szinten ugyancsak csökkentek.
A tojás esetében a csomagolóhelyi értékesítési árak még nagyobb mértékben estek vissza, kiszereléstől és mérettől függően akár 20 százalékkal is. A ketreces tartásból származó tojás átlagos ára július végén 40-44 forint körül alakult.
Kapcsolódó cikkeink
Kevesebbet vágtunk, többet exportáltunk szarvasmarhából
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2024 január–júliusában a szarvasmarha…
Tovább olvasom >A tojás ára továbbra is alatta marad az egy évvel ezelőttinek
Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az étkezési tojás…
Tovább olvasom >„Környezetbarát” fehér tojás bevezetésével támogatja a Morrisons a gazdákat
Chuckle Eggs termékcsaládját fehér tojásokkal bővíti a Morrisons a „For…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >