Csökkennek a vendéglátók által fizetett zenei jogdíjak
Átlagosan 19,5 százalékkal csökkennek a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjak január elsejétől. Az igazságügyi miniszter jóváhagyta az Artisjus 2015-ös szerzői jogdíjtervezetét – közölte az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a szerzők, előadók és kiadók jövőre átlagosan 19,5 százalékkal csökkentik, és egyben egyszerűsítik a vendéglátóiparra vonatkozó tarifarendszerüket. Az új tarifarendszer a zeneszolgáltatást is folytató üzletek díjkalkulációja során a nekik otthont adó település lélekszámát veszi figyelembe, ezzel megszűnik az eddigi közigazgatási alapú besorolás, illetve a meghosszabbított nyitvatartási idő súlya is csökken.
Azok a vendéglátó vállalkozók, akik önként jelentkeznek be az Artisjus nyilvántartásába, az üzlet indulásának évében 10 százalékos, majd a következő évben 5 százalékos jogdíjcsökkentést érvényesíthetnek. Ez a kedvezmény azokra az új belépőkre vonatkozik, akiknél korábban legalább 12 hónapon át nem szólt zene. Az Artisjus ezzel a kedvezménnyel könnyíteni kívánja az első beruházás – például hangfalak, erősítő beszerzésének – terheit.
Az Artisjus arra számít, hogy a jogdíjcsökkenés és a kedvezmények eredményeképpen több vendéglátóhely dönt majd a nyilvános zenefelhasználás mellett. Ez a várakozások szerint közép- vagy hosszabb távon képes lehet ellensúlyozni a díjcsökkentés hatását, a több helyen szóló zene pedig több elégedett vendéghez, és így sikeresebb vendéglátóiparhoz vezethet – áll a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A világ legjobb gasztronómiai városai 2025-ben – New Orleans a csúcson
A Time Out magazin több ezer helyi lakos bevonásával állította…
Tovább olvasom >A Gundel technikum (a korábbi Ecseri szakközépiskola) volt diákjait várja a Gundel Alumni Közösségbe
A Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum, korábbi nevén az…
Tovább olvasom >Méréstolmács jigger – A nap képe
Amatőr mixer olvasó, készíts tökéletesen arányos koktélokat a Viski rozsdamentes…
Tovább olvasom >