Csökkenést jelez a FAO élelmiszerár-indexe a gabonafélék, növényi olajok és cukor esetében
Tovább csökkent az alapvető termények ára a nemzetközi piacokon júniusban – hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
A nemzetközi élelmiszerkosár havi árváltozását követő FAO élelmiszerár-index bár 2,3%-kal süllyedt május óta, így is 23,1%-kal meghaladja a tavaly júniusi értékét.
A júniusi esés a növényi olajok, gabonafélék és cukor nemzetközi árának csökkenését tükrözte, miközben a tejtermékek és húsfélék drágultak.
A gabonafélék árindexe 4,1%-kal zuhant május óta, így is meghaladva a 2021 júniusi szintjét. Hiába a júniusi 5,7%-os csökkenés a búza árában, egy éves távlatban 48,5%-ot nőtt az alindex. A júniusi csökkenés egyszerre fakad az új aratás szezonális hatásából, a kedvezőbb termelési feltételekből egyes nagy termelőknél és a jobb orosz termelési kilátásokból. A szemestermények ára 4,1%-kal zsugorodott, azonban ezzel együtt is 18,4%-kal drágább tavaly nyárhoz képest. A kukorica ára 3,5%-kal esett egy hónap alatt a megnövekedett argentin és brazil szezonális készletek, tovább az amerikai termelési körülmények javulása miatt.
A növényi olajok árindexe 7,6%-kal esett május óta. A pálmaolaj árában éreztette hatását a fontosabb termelők kibocsátás-növelése és az indonéziai készletek bővülése. A napraforgó- és szójaolaj szintén olcsóbb lett a mérséklődő globális importkereslet és a költségnövekedés miatt.
A cukor árindexe 2,6%-kal zsugorodott egy hónap alatt – a második hónapja tartó csökkenésnek köszönhetően az elmúlt félév legalacsonyabb értékét mérték a FAO szakemberei. A trendet leginkább a globális készletekre vonatkozó előrejelzések befolyásolták, illetve a lassuló globális gazdasági növekedés.
„Bár a FAO élelmiszerár-index már a harmadik hónapja csökkent júniusban, ennek ellenére nem távolodott el túlságosan a márciusi történelmi csúcsától. A drágulást generáló tényezők nem szűntek meg létezni, gondolok itt a globális keresletre, egyes országok kedvezőtlen időjárására, a magas termelési és szállítási költségekre, a járvány okozta megakadásokra az ellátási láncban, súlyosbítva az ukrajnai háború okozta bizonytalanságokkal” – mondta Maximo Torero Cullen, a FAO vezető közgazdásza.
Mindeközben a FAO húsárindexe 1,7%-ot erősödött egy hónap és 12,7%-ot egy év alatt, új rekordot döntve. Minden húsféle drágult, kiemelten a baromfihús, minden idők legmagasabb értékét produkálva, melyben közre játszott az ukrajnai háború és a madárinfluenza terjedése miatti szűkös globális készletek.
A tejtermékek ára 4,1%-kal nőtt május és 24,9%-kal tavaly június óta. Az összes tejtermék drágult, élen a sajttal a megnövekedett importkereslet és a kínálat körüli aggodalmak miatt. A tejpor ára az intenzív kereslet és a szűkös ellátás miatt drágult.
További részletek itt.
Növekvő gabonatermelés várható
FAO szakértői megemelték 7 millió tonnával a 2022-es globális gabonatermelésre vonatkozó becslésüket, így az elérheti a 2 792 millió tonnát – olvasható a Gabonakészletek és -igények gyorsjelentése kiadványban. Ez még így is 0,6%-kal marad el a tavalyi kibocsátási szinttől.
A korrekció oka főként a szemestermények termelés-bővülése, melyek kibocsátása 2022-ben elérheti az 1 501 millió tonnát, csupán 0,5%-kal elmaradva a 2021-es szinttől.
További részletek itt.
Kapcsolódó cikkeink
Stratégiai cél, hogy Magyarország a burgonyatermesztés területén önellátóvá váljon
Az Agrárminisztérium (AM) kiemelten fontosnak tartja a belföldi burgonyatermesztés megerősítését,…
Tovább olvasom >Stratégiai cél, hogy hazánk a burgonyatermesztés területén önellátóvá váljon
Az Agrárminisztérium kiemelten fontosnak tartja a hazai burgonyatermesztés megerősítését, a…
Tovább olvasom >A kedvezőtlen időjárás miatt sosem látott magasságban a kávébab ára
A kávé világpiaci ára többéves csúcsot döntött 2024-ben, miután 38,8%-kal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Felfutóban a hazai ginpiac – A SPAR szerint a vásárlók egyre tudatosabbak, és nyitottak a magyar márkákra
A gin értékesítése az elmúlt években látványosan erősödött a magyar…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >