Csökken az alkoholos tartalmú italok iránti kereslet Szlovákiában
Folyamatosan csökkent az alkoholos italok forgalma Szlovákiában, tíz év alatt 12 százalékkal, 20 év alatt pedig több mint 21 százalékkal esett vissza az alkoholtartalmú italok iránti kereslet – adta hírül a Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap pénteken.
A legutóbbi kimutatások szerint Szlovákiában egy lakosra évente átlagosan kevesebb mint 95 liter alkoholtartalmú ital jut, ez 1992-ben még több mint 120 liter volt.
Az alkoholfogyasztási statisztikában hosszú távon leginkább a sörfogyasztás esett vissza. Míg 20 évvel ezelőtt az átlagos szlovákiai lakos éves sörfogyasztása még meghaladta a 90 litert, tavaly már csak 70 liter volt. Húsz év alatt hasonló mértékű volt az égetett szesz fogyasztásának visszaesése is. Ugyanebben az időszakban a legkevésbé a borok iránti kereslet csökkent. Bár az elmúlt húsz év során az egyes éveket összehasonlítva meglehetősen ingadozott, hosszú távon viszont enyhe emelkedést mutatott a borfogyasztás.
Elemzők szerint ugyanakkor a statisztikák nem teljesen egyértelműek, mert nem számolnak a háztájiban készült bor és a házilag előállított tömény alkohol mennyiségével sem. A háztájiban készült alkoholos italok térnyerésére, valamint a fogyasztási szokások megváltozására utal az a tény is, hogy 10 év alatt egyharmadával csökkent a szlovákiai vendéglátósok alkalmazottainak a száma. Míg 2001-ben az országban működő éttermek, kocsmák és más vendéglátó ipari egységek még több mint 41 ezer embernek adtak munkát, addig a tavalyi év végén ebben a szektorban már csak valamivel több mint 28 és fél ezren dolgoztak. (Starovic Tibor, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >