Csökken a hazai sertéstermelés
Bár a 90-es évek eleje óta évi 45 kilóról mindössze 28 kilogrammra csökkent a hazai sertéshús fogyasztás, úgy tűnik mostmár ez sem fedezhető a hazai kínálatból.A Központi Statisztikai Hivatal adatai
szerint december elején négymillió alá csökkent a magyarországi sertésállomány.
2006-ban mintegy 3,8 millió sertést
vágtak le Magyarországon, ebből mintegy 600 ezret már külföldről hoztak be,
pedig korábban Magyarország exportőrnek számított. Néhány éve még az állomány mintegy hatmilliós
volt, a 80-as évek végén pedig 10 millió disznót tartottak a magyar tenyésztők.
Az ágazati szereplőket az export piacok elvesztésén túl, megviselte a hazai fogyasztás drasztikus csökkenése, a magas
takarmányár illetve a szigorú uniós egészségügyi előírások betartása.
Nem kedvez a piaci szereplőknek a lengyel disznóhús felbukkanása sem, amely a hazai áraknál 50-60 forinttal olcsóbb.
Szakemberek szerint a fejlesztésekhez drága
beruházásokra lenne szükség, a
sertéstartóknak változtatniuk kellene az állatjóléti feltételeken, és komoly
környezetvédelmi előírásokat kell teljesíteniük.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >