Csőd szélén a sertéstartók
Fekete év elé néz a sertéságazat, ezért az államnak be kell avatkoznia – szögezte le Sákán Antal a Sertéstartók Szövetéségnek elnöke. Állami beavatkozás nélkül akár 1-1,5 millióval is csökkenhet a mostani 3,2 millió sertésállomány, ami azt jelenti, hogy az országban minden második kiló húst importból kell beszerezni, gazdák ezrei mennek tönkre és még kevesebb vásárolója lesz a magyar gabonának.
Az államnak takarmánygabonát kell felvásárolnia és a sertéstartók részletfizetési kedvezménnyel vehessék azt meg, továbbá állami tőkekockázati alapot kell létrehoznia és az kamatmentesen hitelezné meg az uniós beruházási támogatás összegét a beruházást megvalósító gazdák számára. Máskülönben újabb telepek zárnak be és 3 millió alá csökken a sertésállomány – szögezte le Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke az agrárhírek.hu-nak adott értékelésében. Sákán Antal szerint, akik eddig nem kezdték el a sertéságazat környezetvédelmi és technológiai korszerűsítését célzó beruházásokat, azok döntő hányada a jelenlegi kilátástalan helyzetben már nem fogja elkezdeni.
A hazai takarmányárak növekedése és a sertésfelvásárlási árak csökkenése miatt újabb nehéz helyzetbe került a magyar sertéstartók többsége. Már nemcsak arról van szó, hogy az idén bizonyára veszteséges lesz az ágazat, de komolyan megkérdőjeleződik a jelenlegi igen alacsony sertéslétszám megőrzésének lehetősége is a tervezett és jórészt már elkezdett beruházások forráshiánya miatt.
Sákán Antal szerint akár 1-1,5 millió darabbal is csökkenhet az állomány az egyébként igen alacsony jelenlegi (3,2-3,5 millió db) szintről – közli a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >