Csányi Sándor: így juthatnak túl a hazai vállalkozások a járványon
Csányi Sándor, a Bonafarm Csoport tulajdonosa, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, valamint az MLSZ elnöke volt a vendég a Brain Bar élő videósorozatának legfrissebb részében – írja az agrarszektor.hu. A vállalkozó, cégtulajdonos többek között arról is beszélt, volt-e a koronavírus-járvány alatt veszélyben Magyarország élelmiszerellátása, hogyan fordíthatja előnyére egy vállalkozás ezt a mostani válságot, de szó esett az agrár-felsőoktatás átszervezéséről, valamint a hazai gazdasági várakozásokról, és az állam gazdasági szerepéről is.
fotó: MTI, Illyés Tibor / agrarszektor.hu
Általában igaz az a pozitív mítosz, miszerint Magyarország teljes mértékben képes az önellátásra, sőt, alapvetően hazánk termelési potenciálja többre is képes, mint az ország szükséglete – mondta el Csányi Sándor a Brain Bar élő videósorozatának legfrissebb részében. Hozzátette, egy élelmiszert, legyen az akár hús, vagy tejáru, akkor lehet csak megtermelni, ha a teljes folyamat kontroll alatt van a földtől kedve, az állattenyésztésen át, egészen az élelmiszeriparig.
Nálunk egymásra épülnek a cégek, így zavartalan volt az ellátás, ugyanakkor vannak apró tanulságok, a Mizo-nál például problémát okozott, hogy a kupak Olaszországból érkezik. Végig kell gondolni a válság tanulságait: az alapvető élelmiszerek teljes körét, a csomagolástól kezdve a logisztikáig, tudni kell biztosítani a jövőben, felkészülve arra, ha hasonló válság bekövetkezne – hangsúlyozta a vállalkozó.
Csányi Sándor a kisvállalkozásokra is kitért, kiemelte, a kisvállalkozások mindig nehezebb helyzetben vannak, hiszen sokkal erősebb a verseny a környezetükben, mint a nagyobb vállalatok esetén, és a tartalékuk is kevesebb. Az elnök szerint a legjobb stratégia most az lehet a kisvállalkozások számára, hogy amíg a termékeik iránti kereslet nem tér vissza, addig megpróbálnak költséget minimalizálni, és felkészülnek a versenyre.
Valóban mély ez a válság, de nem lesz tartós, be fog indulni az élet, és az lesz versenyelőnyben, aki felkészül az indulásra.
Arra a kérdésre, hogy az Európai Unió mennyire volt hatékony a válság alatt, mennyire segítette a tagállamokat, Csányi Sándor elmondta, szerinte az európai szervezetek nem sok segítséget nyújtottak az országoknak, illetve a kormányoknak. Kiemelte, minden ország egyedül, vagy a szomszédokkal, bilaterális úton intézte a dolgait, például a határzárkérdések, én úgy látom, hogy az unió eltűnt az életünkből erre az időszakra.
Csányi Sándor arról is beszélt, hogy szerinte szükség lenne egy olyan állami eszköz kialakítására a hipermarketek vonatkozásában, ami legalább a friss termékek és az alapvető termékek kapcsán arra ösztönzi az áruházakat, hogy magyar termékeket vegyenek. Mint mondta, erősebb szabályozásra lenne szükség annak érdekében, hogy a hazai termékek legyenek nagyobb mennyiségben a boltokban.
Nagyon fontos lenne, hogy a feketekereskedelem visszaszoruljon. Meg kell becsülni azt a magyar termelőt, aki legálisan, adót fizetve, minden egészségügyi szabályt betartva termel, azokkal szemben, akik feketén termelnek, vagy adót csalnak, vagy más módon szereznek versenyelőnyt.
A beszélgetés során az a kérdés is felmerült, miszerint igaz-e az a hír, hogy Csányi Sándor lesz a teljes magyar mezőgazdasági felsőoktatásért felelős új alapítvány elnöke. A vállalkozó arról tájékoztatott, hogy egyelőre nincs ilyen kinevezése, sem felhatalmazása, ugyanakkor hozzátette, hogy foglalkoznak az agrár-felsőoktatás átszervezésével. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Bekuckózós élmény a novemberi hűvös napokra!
Megérkezett a limitált kiadású Mizo narancsos-csoki ízű tejital! Nincs is melengetőbb…
Tovább olvasom >Lengyel kormányfőhelyettes: az EU-Mercosur együttműködési szerződés veszélyezteti a lengyel mezőgazdaságot
Az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur szabadkereskedelmi övezet tagállamai…
Tovább olvasom >Karácsonyi hangulat dobozba zárva
Idén novemberben megérkezik a limitált kiadású Mizo diós bejgli ízű…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >