Csaknem egymilliárd forintból fejleszt tejfehérje-alapú élelmiszert egy konzorcium
A Sole-Mizo Zrt., a Medifood Hungary Innovation Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem konzorciuma a Széchenyi Terv Plusz program keretében 996,44 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert tejfehérje-alapú élelmiszer fejlesztésére – közölte a Sole-Mizo Zrt. pénteken.

Komoly kutatómunka előzte meg az innovációt
Az MTI-nek eljuttatott közleményben kiemelték: a konzorcium célja, hogy kidolgozza egy speciális fehérjekeverék előállítási módját, amelynek tápértéke meghaladja az ideálisnak tekintett savófehérje tápértékét.
A fehérjekeverék kifejlesztése részben megoldást jelentene a globális problémát okozó megnövekedett fehérjeszükségletre azáltal, hogy a keverék jelentős mennyiségű és magas minőségű tejfehérjét tartalmaz – írták.
A kutatás-fejlesztési projekt várhatóan három évig tart majd. Kezdő lépésként a Sole-Mizo szakemberei felmérték a fejlesztés technológiai lehetőségeit és érzékszervi minősítéseket végeztek; az egyetem 43 féle komplettálásra – a fehérjetápérték növelését célzó eljárásra – alkalmas alapanyagot vizsgált meg; Medifood Hungary Innovation létrehozta az egyes fehérjék biológiai értékének meghatározására alkalmas kalkulátort.
A közleményben arra is kitértek, hogy a tejipar által előállított fehérje-készítmények több csoportba sorolhatók, ezek közül az egyik a tejfehérje izolátumok/koncentrátumok – MPI/MPC – csoportja; a konzorciumi tagok ilyen alapú speciális fehérjekeverék előállításán dolgoznak.
Kapcsolódó cikkeink
Átadták az első okos értékesítési pontot, az Auchan GO-t
Hivatalosan is megnyílt az Auchan Magyarország új, innovatív kereskedelmi egysége,…
Tovább olvasom >A hazai innovációk levédésére vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) idén…
Tovább olvasom >Feldman Zsolt: a mostani fejlesztések évtizedekre meghatározhatják a borászat jövőjét
A magyar borászat jövőjét évtizedekre meghatározhatják a mostani fejlesztések, a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >