Csak szlovén termék lehet a kranji kolbász
Megegyezésre jutott Szlovénia és Ausztria egy gasztronómiai névvitában, s csak szlovén termék lehet a kranji kolbász – írja a ljubljanai Delo című napilap.
A megállapodás lényege, hogy Ausztria nem gördít nehézségeket az Európai Bizottságnál a délszláv állam kezdeményezése elé, amely szeretné levédetni a kranji kolbász (kranjska kobasica) nevét.
Kranj ötvenezres lélekszámú település Szlovénia északi részén, az osztrák határ közelében, és jellegzetes kolbászáról ismert, amelyet Dél-Ausztriában is készítenek, és a sajátjuknak tartanak.
A most létrejött megállapodás értelmében az osztrákok a továbbiakban nem használják az azonos jelentésű német Krainer kifejezést termékeikre, egyes szóösszetételekben azonban megtarthatják az eddig használt megnevezéseket Ka:sekrainer vagy Schweinskrainer formában; ezeket a neveket azonban tilos lesz lefordítaniuk más nyelvekre – összegezte a megállapodás részleteit hétfőn a belgrádi B92 hírportálja.
A kranji kolbász nevének levédetési eljárását Szlovénia 2005-ben indította el. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >