Csak a Grana Padano elég porhanyós
Az Európai Bíróság másodfokon elutasította a Biraghi sajtgyár kérelmét, hogy ugyanezzel az európai uniós Grana márkanévvel lássa el termékeit.
A Grana Padano elnevezés Olaszországban 1954, az EU-ban 1996 óta élvez
védettséget. Ennek ellenére a ricotta és a gorgonzola sajtot is gyártó Biraghi
cég 1999-ben kérvényezte a Grana Biraghi sajtnév közösségi védjegyként történő
bejegyzését. A hatóság csak másodjára
adott helyt a kérelemnek, akkor úgy vélték a „grana" generikus jellegű utalás,
a minőség megjelölésére szolgál, vagyis a Grana Padano név nem jelentheti
akadályát a Grana Biraghi elnevezés regisztrálásának.
A hír hallattán a Grana Padano sajt készítői, akik a XII. századtól állítják
elő terméküket ezen a néven, beperelték a hivatalt. Arra hivatkoztak, hogy a
Grana Biraghi elnevezés engedélyezésével uniós szabályokat sértett meg a
hatóság, A sajt nevében a grana a termék jellegzetes porhanyósságára utal.
A bíróság ítéletében kimondja, hogy az EU-ban a már kiadott védett
eredetmegjelölés (PDO) nem használható fel más termék esetében; az ilyen
kérelmeket és konkrét gyakorlatot az OHIM-nak minden esetben el kell
utasítania. Amennyiben az újabb regisztrálásra mégis sor került, úgy a
közösségi hivatalnak ki kell nyilvánítania, hogy a regisztráció érvénytelen. A
bíróság „felülírta" az OHIM azon határozatát is, hogy a grana generikus
megjelölés lenne. Mivel az EU-ban már létezik a Grana Padano PDO, nincs mód a
Grana Biraghi védjegyként történő regisztrációjára.
.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: novemberben a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 4,1, az előző havit 0,6 százalékkal haladta meg
2024. novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >NGM: láthatóan kezd visszatérni a lakosság bizalma
A kormány azon dolgozik, hogy a gazdaság jobban teljesítsen, így…
Tovább olvasom >Fidelity Kitekintés 2025: Az USA készen áll a reflációra
A republikánusok fölényes győzelme a novemberi választásokon jelentősen megváltoztatta a…
Tovább olvasom >