Croissant és waffle, ha találkoznak

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 10. 01. 15:14
🎧 Hallgasd a cikket:

Ázsiában ébred újra a croffle-láz – ez a croissant és a waffle találkozása –, ami bő évtizede indult Francia­országból, de a Dominique Ansel által a cronuttal elindított édességfuzionálás-mániában elsikkadt valahol.

A cikk a Trade magazin 2025/10. lapszámában olvasható.

Elkészítésében kétféle megoldás terjedt el: a klasszikus változat előformázott, nyers (gyakran fagyasztott) crois­sant-tésztát használ, amely a gofrisütőben egyszerre kel meg és sül át, így adva a ropogós külsőt és a levelesen omlós belsőt. A gyorsabb módszer ezzel szemben már készre sütött croissant-t lapít a gofrisütőbe – ezt vajjal és cukorral sütik újra –, ami új textúrát, karamellizált roppanós felületet kölcsönöz a péksüteménynek. A croffle így rendkívül sokoldalú: készülhet natúran vagy ízesített tésztából, illetve tálalható édes feltétekkel – csokoládéval, matchával, szezonális gyümölcsökkel – vagy akár sós variációban is.

A trend erőssége éppen a variálhatóságban és az egyszerű elkészíthetőségben rejlik. 

Kapcsolódó cikkeink