Cegléden gyülekeznek a cukrászok
A magyar cukrászat jelenéről és jövőjéről tartanak tanácskozást pénteken és szombaton a szakma kiválóságainak részvételével szakoktatók és cukrász tanulók Cegléden. A konferenciához kapcsolódva a diákok országos versenyét is megrendezik – közölte Détári-Lukács Ágnes programmenedzser. A rendezvényt a ceglédi Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakközépiskola és Szakiskola szervezi, ott lesz a cukrásztanulók hagyományőrző versenye is.
A konferencia céljáról a szervező kiemelte, hogy a programok révén az oktatóknak és a diákoknak lehetőségük lesz találkozni a szakma nagyjaival, gondolatokat, tapasztalatokat cserélni és beszélgetni velük. De ugyanilyen fontos, hogy a szakma befolyásos képviselői képet kapjanak a cukrászoktatás jelenlegi helyzetéről, a képzés szereplői pedig a várható jövőről – hangsúlyozta a programmenedzser.
Pataki János, a Nemzetközi Cukrász Szövetség elnöke nemcsak a hazai helyzetet mutatja majd be, hanem kitér a hamarosan megváltozó szak- és szakmunkásképzésre is, ami hatással lesz a cukrászoktatásra is. Kemény Andrásné, a Magyar Kézműves Cukrászatért Alapítvány kuratóriumának elnöke a cukrászszakma jövőjéről, Szamos Miklós aranykoszorús mestercukrász, közgazda pedig a cukrászvállalkozások szervezéséről beszél majd – sorolta Détári-Lukács Ágnes. Az egyik kiemelt témaként jelölte meg a tehetséggondozást és a tehetségpontok szerepét.
A két nap leglátványosabb része az esküvői kategóriában meghirdetett hagyományőrző cukrászverseny lesz, amelyre bárhonnan jelentkezhettek cukrásztanulók. Az alkotásokat a hazai cukrászművészet legjelentősebb képviselői bírálják el. A tradíció középpontba állítása a ceglédi verseny esetében azt jelenti, hogy egyfelől kiemelt szerepet kap a grillázs, amely az Észak-Alföldi területen és Pest megye déli részén ma is hagyományos lakodalmi édesség, másfelől a versenyzőknek természetes alapanyagokból, élőmunkában kell elkészíteniük művüket – magyarázta a rendezvény munkatársa.
A tanácskozást és a versenyt több izgalmas bemutató és külső program kíséri, egyebek mellett Erdős Hanna olimpiai bajnok cukrász artisztika bemutatója (porcukorból és zseléből készült lap művészi festése), Szamos Miklós marcipán-, valamint Borbély Béla csokoládémester és Lajos Mary szakmai menedzser bonbon-interpretációja. A Délibáb Cukrászdában Móra László festő- és cukrászművész mesél a művészet és a cukrászat kapcsolatáról – írja a vallalkozoinegyed.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
AI a vezetésben: több mint automatizálás, a munka támogatása
A mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása az üzleti életben már nemcsak…
Tovább olvasom >Jön az idei utolsó Trade Marketing Klubülés – POPAI POP díjátadóval
November 28-án a MOM Kulturális Központ (MOMKult) különtermébe várunk mindenkit,…
Tovább olvasom >Bioélelmiszerek a közétkeztetésben? Jön a 34. Biokultúra Nap!
A Magyar Biokultúra Szövetség immár 34. alkalommal rendezi meg a…
Tovább olvasom >