Bussay László lett az idei Borászok Borásza
A tavaly elhunyt Bussay László csörnyeföldi bortermelőnek ítélték idén a Borászok Borásza díjat, a Borászok Barátja Alkonyi László agrármérnök, borszakíró lett.
A Borászok Borásza díj eddigi kitüntetettjei egyenként megalkották a saját ötvenes listájukat az általuk javasolt nevekkel, amelyet felkérésre elküldtek a díjat felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumához. A beérkezett listákat a kuratórium összegezte, majd a jelölőtestületet alkotó Borászok Borászai egy kibővített kuratóriumi ülés keretében, közös megegyezéssel véglegesítették az 50 jelölt nevét – ismertették a szervezők az MTI-vel szombaton a jelöltlista összeállításának mikéntjét.
Mint kiemelték, a listán igen erős helyet foglaltak el a tokaj-hegyaljai és villányi borászok, a szekszárdiak mellé pedig felzárkózott az Egri borvidék, ők ketten 5-5 jelölttel képviseltették magukat a 2015-ös megmérettetésben.
Az 50 jelölt 2014. december 12-én értesült arról, hogy felkerült a 2015-ös listára, ezt követően a jelöltek az eddigi gyakorlatnak megfelelően kétkörös szavazással, egyszerű többséggel maguk közül választották meg a győztest. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott öt jelölt közül hozta meg a végső döntést az 50 jelölt, szintén egy-egy szavazattal.
A döntősök idén Bodó Judit (Bott Pince, Tokaj-Hegyalja), Bott Frigyes (Felvidék), Bussay László (Zalai borvidék), Ipacs Szabó István (Vylyan Pincészet, Villány) és Karner Gábor (Mátra) voltak.
A kibővített kuratóriumi ülésen egyúttal minden Borászok Borásza díjazott egy főt jelölt a Borászok Barátja díjra. A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját.
A jelöltek közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választotta ki a győztest, idén Alkonyi László agrármérnök, borszakíró, a Borbarát Magazin alapítója; Ambrus Lajos, József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food and Wine vendégszerzője, valamint Bányai Gábor Botond, a Borigo Magazin kiadóigazgatója és főszerkesztője, a Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumának volt tagja közül. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Ca di Rajo – Menolia Prosecco Extra Brut/Brut/Extra Dry
A Menolia egy Prosecco DOC Treviso, amely a klasszikus Prosecco…
Tovább olvasom >A bőrszépítés nemcsak a krémeken múlik – mit üzen a dietetikus?
A szépségipar régóta hangsúlyozza a külsőleg alkalmazott bőrápolók szerepét, miközben…
Tovább olvasom >A Babits Borászat aszúja nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját
A Babits Borászat 2019-es 6 puttonyos aszúja nyerte a Szegedi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Pepsi gyártása hazatér Magyarországra
A Szentkirályi Magyarország Kft. beruházása nyomán hazatér a Pepsi gyártása,…
Tovább olvasom >Gyorséttermi nagyüzem: tovább nőtt a McDonald’s és a Burger King árbevétele, de egyre többe kerül a hamburger
Sikeres pénzügyi évet zárt 2024-ben a két legnagyobb gyorsétteremlánc Magyarországon:…
Tovább olvasom >Növelte piaci részesedését és árbevételét 2024-ben a Praktiker
A kihívásokkal teli környezetben is pozitív eredménnyel és piaci részesedésének…
Tovább olvasom >