Burgonyáért, vöröshagymáért sokkal többet kell fizetni mint tavaly
Az agrártermékek termelőiár-szintje január-februárban 13,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb jelentésében.A növényi termékek árszínvonala 23,5 százalékkal, az élő
állatoké és állati termékeké 2,4 százalékkal emelkedett. Az agrártermékek
termelőiár-szintje az idén januárban 14,3 százalékkal nőtt 2006 januárjához
viszonyítva.
Az olajnövények ára a termékcsoport átlagos áralakulásával
közel megegyező mértékben, 6,4 százalékkal esett vissza. A zöldségfélék ára 5,4
százalékkal, a gyümölcsféléké 18,8 százalékkal haladta meg 2006 első két
hónapjának árszínvonalát. A zöldségek közül a vöröshagyma ára 32,1 százalékkal
növekedett, a fejes káposztáé viszont 23,5 százalékkal csökkent. Az év első két
hónapjában a gyümölcsök közül a legjelentősebb részesedésű az alma, ami 21,1
százalékkal volt drágább, mint 2006. január-februárban.
A burgonya termelői ára több mint a duplájára, 110,6
százalékkal emelkedett a tavalyi év első két hónapjához mérten. A vágóállatok
termelői árai 2007 január-februárban 1 százalékkal csökkentek a tavalyi
bázishoz képest. A vágóbaromfi ára 9,7 százalékkal nőtt (, a vágósertésé 7,9
százalékkal csökkent . Az állati termékek ára 8,1 százalékkal emelkedett, ezen
belül a tej termelői ára 4,1 százalékkal, a tyúktojás ára 19,5 százalékkal nőtt
2006 első két hónapjához viszonyítva.
Egy év alatt duplájára nőtt az ára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legalább 16 százalékos drágulást érez a fiatalok fele
Átlagosan 19 százalékos inflációt érzékeltek a fiatalok idén februárban, de…
Tovább olvasom >Bővülő élelmiszer-termelési kapacitás: mintegy 1,9 milliárd forintot fordít üzemei fejlesztésére 2025-ben a SPAR Magyarország
A gyártási kapacitását jelentős mértékben megnövelő berendezésekkel bővíti idén a…
Tovább olvasom >OKSZ: az árrésstop elérte a kívánt hatást, ki lehet vezetni
Az árrésstopban érintett élelmiszerek átlagos kosárértéke egyértelműen csökkent a rendelkezés…
Tovább olvasom >