Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál: tequilás sör, chili con carne és pálinkaújdonságok a hétvégén
Csirkés burito, lime-os csirkés wrap, chili con carne, csirke chipotle párolt rizzsel – hogy csak néhány finomságot említsünk a Mexikói udvar ételkínálatából a csütörtökön nyitó gasztronómiai rendezvényen. A tequila házban 8 féle mexikói és egy olyan tequilás sört kóstolhatnak a vendégek, amellyel csak a Budavári Pálinka – és Kolbászfesztiválon lehet találkozni. Ráadásul a pálinka és kolbászkülönlegességek hétvégéjére visszatér a nyár!
A meteorológusok hétvégére Indián nyarat ígérnek, így várhatóan a Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál pálinkaújdonságait, kolbász- sajt- és borkülönlegességeit szikrázó napsütésben kóstolhatják végig a látogatók. A rendezvényen bemutatkoznak Mexikó nemzeti ételei és itala, a tequila, melynek szakszerű fogyasztására érdemes odafigyelni: a jó tequilát ugyanis tisztán isszák.
Az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben az agavé-ból készült Isteni nedűként számon tartott italt „kísérő” nélkül fogyasztják.
A világ más részein a silver változatát gyakran sóval és lime-mal, ez utóbbi helyett néha citrommal isszák. A gold esetében a szertartás fogyasztáskelléke a fahéj és a narancs.
A só – és a citrusféléket a rossz ízek (főleg az utóízek) elfedésére alkalmazzák, ezért az ilyen „rituálékat” abból az időszakból eredeztetik, amikor az Egyesült Államokban divatba jöttek a gyengébb minőségű mixto tequilák. A Pálinkafesztiválon ezekre a kiegészítőkre garantáltan nem lesz szükség, ahol az el Jimador, Mexikó első számú tequilája is megjelenik.
De nemcsak a mexikói párlatok és ételek terén lesz bőséges a kínálat. A pálinkafőző-mesterek különleges ízeket kínálnak majd és egy új, egyedi pálinkamárka is megjelenik a fesztiválon, Szemtelen néven. A szőlő, törköly és borpárlatok négyféle íze és a hozzá tartozó karakterek megelevenednek az október 4-7 közötti gasztronómiai rendezvény Hunyadi – és Oroszlános udvarában.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Történelmi utazás a magyar bor nyomában – Egerben folytatódik a Rubicon és az MKIK előadássorozata
Május 15-én Egerben folytatódik a Rubicon Intézet és a Magyar…
Tovább olvasom >Gulyáságyúval és tacskófutammal indul a food truck szezon
Több száz éves „food truckok” érkeznek a Kincsem Parkba –…
Tovább olvasom >Május 13-án startol a 44. Országos Borverseny – Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett nyitják meg a rangos eseményt
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2025. május 13-án rendezi meg…
Tovább olvasom >