Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói
A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára – közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója az MTI-vel kedden.

Magyarország is fent van a világ „paradicsomtérképén” (Fotó: Pixabay)
A legnagyobb közép-európai paradicsomfeldolgozó vállalat közleménye szerint a vasárnaptól szerdáig tartó eseményre mintegy 400 szakember érkezett. A konferencián az iparág globálisan meghatározó szereplői, kutatási szakemberei és adatelemzői egyaránt megjelennek. Így többek között a Bayer Vegetable Seeds, a Tomato Europe, az Euromonitor, az Aarhusi Egyetem vagy a Kaliforniai Egyetem Davisi Oktatási Iskolája részéről is előadnak. A tervek szerint áttekintik és megvizsgálják az új és feltörekvőnek mondható mezőgazdasági trendeket, elemzik a globális paradicsomipar helyzetét. Terítékre kerülnek a feldolgozási terület legújabb innovációi, a mesterséges intelligencia által biztosított lehetőségekre is kitérnek – írták. Közölték: világviszonylatban a friss paradicsom éves termelése megközelítőleg 180 millió tonnát tesz ki. Ennek a volumennek a negyedét termesztik közvetlenül a feldolgozóipar számára, amelynek köszönhetően a paradicsom a világ vezető, feldolgozásra szánt zöldségeinek egyike. A WPTC által összesített adatok szerint így a globális élelmiszeripar legnagyobb márkáihoz tartozó üzemekben évente mintegy 39-41 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel.
Az Euromonitor által a szervezetnek készített friss kutatás a világ paradicsomfeldolgozó szektorát mintegy 150 milliárd euró termelési értékűre teszi, és a prognózisok szerint ez 2027 végére meghaladja majd a 160 milliárd eurót.
A világ legnagyobb feldolgozójának az Egyesült Államok, azon belül Kalifornia, továbbá Kína és Olaszország számít. Magyarország is fent van a világ „paradicsomtérképén”: a szervezet adatai szerint a – 2023. évi – mintegy 110 ezer tonnás hazai ipar súlya 50 ezer tonnával marad el a francia ipar teljesítményétől. Ezzel Európában a 10. legnagyobb paradicsomfeldolgozó országnak számít. A világ termésének több mint 90 százalékát az északi féltekén dolgozzák fel. Az egyenlítőtől délre Chile az egyetlen ország, ahol 1 millió tonnányit vagy annál több többet dolgoznak fel. Az ágazat erősen koncentrált: a tíz legnagyobb állam a világ éves termelésének mintegy 83 százalékát adja.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >Új öntözésfejlesztési források nyílnak meg a gazdálkodók számára szeptemberben
Új, kisebb és nagyobb léptékű öntözésfejlesztési források nyílnak meg szeptember…
Tovább olvasom >A kormány 2027-ig több mint 20 milliárd forint forrást biztosít az akvakultúra fejlesztésére
A hazai akvakultúra kulcsszerepet játszik a horgászvizek egészséges és minőségi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint
A Nestlé immár tizedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát,…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >