Brutális borfelesleg halmozódott fel Szlovákiában a koronavírus-járvány miatt
Szlovákiában a borászok legkevesebb 80 százalékát sújtja a koronavírus okozta válság. Mivel leálltak a harmadik országokba irányuló exporttal, ezzel a piacon legkevesebb húszmillió hektoliter borfelesleg keletkezett. Annyi a bor az országban, hogy akár belefulladhatunk – figyelmeztetnek a szlovákiai bortermelők, akik az államtól és az Európai Uniótól remélnek segítséget.
A bor iránti kereslet meredeken visszaesett Szlovákiában, és a jelenlegi helyzet kihathat a jövő évi termelésre is, mivel a szlovákiai szőlősgazdáknak nincs elég pénzük a szőlő növényvédelmére, ráadásul egyesek már szőlőtőkék kivágására kényszerültek – írja az Infostart. A borászok legkevesebb 80 százalékát sújtja a koronavírus okozta válság Szlovákiában, és mivel leálltak a harmadik országokba irányuló exporttal, a piacon legkevesebb húszmillió hektoliter borfelesleg keletkezett. A Szőlőtermelők és Borászok Szövetségének vezetője szerint a hazai termelőket főleg a francia, a spanyol és az olasz bortermelők veszélyeztetik, akik boraikat majd olcsón bocsátják áruba.
Jaroslava Kaòuchová-Pátková már találkozót kért Ján Mièovský földművelésügyi minisztertől. Eddig azonban nem kapott választ, amit a tárca szóvivője azzal magyaráz, hogy jelenleg nagyon sok ágazatnak volna szüksége segítségre, mindenki pénzt akar, de Vladimír Machalík szerint előbb meg kellene várni, milyen lesz a tényleges kár, azután lehet beszélni a segélyről. A krízis a nagy borászatokat is elérte. Az emberek feleannyi bort vásárolnak, mint a koronavírus-járvány kitörése előtt. Peter Jakulík, a Matylák pincészet ügyvezető igazgatója szerint az üzletek raktárait alapélelmiszerekkel töltötték fel.
Annak ellenére, hogy kiskereskedelmi hálózatok üzletei előtt teli kosarakkal látni az embereket, nagyon körültekintően csak olyan dolgokat kezdtek el vásárolni, amelyekre az élethez valamilyen módon szükségük van – reagált a helyzetre a borász.
A kistermelőket a válság még súlyosabban érintette. A Mrva és Stanko cég társtulajdonosa, Vladimír Mrva szerint úgy lehet megmenteni a szlovák borokat, ha az üzletben az olcsó külföldi helyett a fogyasztók a hazai borokat emelik le a polcról. Így talán elkerülhető, hogy a szőlőtermelők kivágják a tőkéket, ahogy a pénzhiány miatt 15 hektáron már megtették a csejtei szőlészetben. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Eredményesek a ragadós száj- és körömfájás kapcsán megtett intézkedések
Eredményesek a magyar járványvédelmi intézkedések a ragadós száj- és körömfájás…
Tovább olvasom >Kitűnően szerepeltek a 2024-es évjáratú borok a XXI. Synvino Borversenyen
Összesen 400 nevezés érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta…
Tovább olvasom >Uniós biztos: az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >