Bravó, ez michelines volt!
A Magyar Gasztronómiai Egyesület által második alkalommal meghirdetett „Hagyomány és evolúció” szakácsverseny selejtezőjében Sárközi Ákos, az Alabárdos sous-séfje szerezte a legmagasabb pontszámot, és jutott első helyen a döntőbe.A fiatal szakember elmondta, hogy inkább csak a megmérettetés igényével nevezett a versenyre, és maga sem számított arra, hogy ennyire kiemelkedő eredményt ér el.
A tavalyi esztendőben az Alabárdos konyhafőnöke, Bicsár Attila szerezte meg a végső győzelmet, és talán ennek volt köszönhető, hogy az idei vetélkedésre az étterem valamennyi szakácsa beadta a nevezését.
– Mindenképpen jó volt, hogy mindannyian készültünk, hiszen egymás szeme láttára alakultak a pályamunkák, és ebből is rengeteget tanulhattunk – mondta Sárközi Ákos. – Egy esztendeje dolgozom az Alabárdosban, korábbi munkahelyeimen nem támogatták a versenyzést, életem első ilyen megmérettetése a mostani.
Ákos szabadidejében is járja az ország legjobb éttermeit, tanulmányi kirándulásain elsősorban a szokatlan megoldásokat keresi. December elején öt kollégájával két ausztriai Michelin-csillagos étterembe is ellátogattak.
– Amikor neveztem a hazai versenyre, úgy gondoltam, nincs esélyem egy Bocuse d’Or színvonalú megmérettetésen való részvételre. Most hiába a jó eredmény, ha nem ez, hanem a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség versenye kvalifikál a Bocuse d’Orra. Ugyanakkor azt hiszem, hogy egy jó teljesítménnyel elnyerhető sztázsolási lehetőség valamelyik magasan jegyzett francia vagy német étteremben szakmailag többet hozhat a konyhára, a szó valós és átvitt értelmében is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >