Bővülő termelés, növekvő hatékonyság a magyar zöldségtermesztésben
A hazai zöldségtermesztésben az elmúlt közel másfél évtizedben jelentős hatékonysági előrelépés történt, ami legszembetűnőbben a hozamokban tükröződik – jelentette ki Nagy István agárminiszter. 2010 és 2023 között az egy hektárra vetített hozam a paradicsom esetében több mint a kétszeresére, a paprika esetében négyötödével nőtt. Továbbá a gazdák többet takarítottak be sárgarépából, paradicsomból, vöröshagymából, zöldborsóból és csemegekukoricából is.

A kertészeti ágazat jelentős forrásokhoz jutott az elmúlt években a Vidékfejlesztési Programon keresztül (Fotó: Pixabay)
Nagy István kiemelte: habár az időjárás a kertészeti ágazat teljesítményére is komoly hatással van, a piaci környezet, a fogyasztói igények vagy az inputárak változékonysága, a termelésbiztonságot és a gazdálkodói likviditást támogató kormányzati intézkedések lehetővé tették, hogy az elmúlt években a hazai zöldségtermesztés mind színvonalában, mind pedig mennyiségét tekintve előrelépjen. Egyes kultúrák termőfelülete ugyan csökkent, ám a termelés intenzitásának növekedése, a professzionálisan dolgozó termelők erősödése mellett a termésmennyiségek is növekedést mutattak az utóbbi években.
A termésmennyiségek alakulásának jó példája a paradicsom, amelynek volumene 2010 és 2023 között – a hozamnövekedésnek köszönhetően – közel egyharmadával emelkedett 177 ezer tonna fölé. Szintén jelentősen nőtt a vöröshagyma termelés, amely 42,4%-os növekedéssel meghaladta az 58 ezer tonnát. Ezt a folyamatot erősíti a sárgarépa közel 23,6%-os, a zöldborsó 49,6%-os és a csemegekukorica közel 68,6%-os termésmennyiségének a növekedése is – sorolta a miniszter.
A tárcavezető rávilágított, hogy a kertészeti ágazat jelentős forrásokhoz jutott az elmúlt években a Vidékfejlesztési Programon keresztül. Így technológiai fejlesztésre, gépbeszerzésre, kertészet korszerűsítésére, megújítására, üveg- és fóliaházak létesítésére, ültetvénytelepítésre, gombaházak, hűtőházak létrehozására, borszőlőültetvény telepítésre közel hétezer beruházás mintegy 185 milliárd forint támogatást kaphatott. A termesztés mellett ki kell emelni azt is, hogy az Agrárminisztérium jelentős forrásokat szán a feldolgozóipari üzemek fejlesztésére és létesítésére, hiszen a megvalósult beruházások jelentősen hasznosulnak a zöldségfeldolgozásban. Az agrártárca a mezőgazdasági termékek értéknövelését, a feldolgozóipari üzemek fejlesztését szolgáló 2024. évi pályázati felhívásokat már meghirdette – tette hozzá.
AM
Kapcsolódó cikkeink
A termelői piacok nemcsak kiváló minőségű élelmiszert, élményt is kínálnak a vásárlóknak
Több, mint 300 helyi termelői piac működik hazánkban, ahol a…
Tovább olvasom >Két rovarölő szer kapott szükséghelyzeti engedélyt amerikai szőlőkabóca ellen
Szükséghelyzeti engedélyt adott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a NeemAzal-TS…
Tovább olvasom >Beporzó rovarok és a növényvédelmi munkák összeegyeztetése – fókuszban a méhészet
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) július közepén méhészeti bemutatót tartott…
Tovább olvasom >További cikkeink
Több mint félmilliárd palackot váltottak vissza a Lidl áruházakban
Komoly eredményeket ért el a műanyag palackok, alumínium dobozok, illetve…
Tovább olvasom >A vásárók kedvenc FMCG-márkái – YouGov Brand Footprint 2025
Az elemzés alapja a CRP (Consumer Reach Points) mutató, amely…
Tovább olvasom >Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >