Borutca és magyar borvidékek Budafokon
Budafok borkultúrájára és borászati hagyományaira építve, közel 300 millió forintos uniós támogatással kezdhetnek turisztikai fejlesztésekbe a XXII. kerületben.
Jelentősen nőtt a turisztikai ágazat részesedése az uniós fejlesztési forrásokból a 2007–2013-as időszakban. E hét évben a Regionális Operatív Programok egyötöde, összesen mintegy 300 millió forint fordítható országszerte az idegenforgalomhoz kapcsolódó fejlesztésekre. Ez tízszer nagyobb forrást jelent, mint amennyi a 2004–2006-os időszakban jutott az ágazatnak. A turisztikai fejlesztéseknek egy érdekes szeletét adják a gasztronómiához, a magyar borkultúrához kapcsolódó fejlesztések, mint amilyen a szombaton elindított budafoki projekt is.
A Képző- és Iparművészeti Közalapítvány a XXII. Kerület Kultúrájáért nevet viselő civil szervezet gondozásában, 297 millió forintos európai uniós támogatással jövő nyárra megvalósuló projekt részeként több száz fő befogadására képes idegenforgalmi és kulturális központot alakítanak ki a Záborszky-pince ma még használaton kívüli pincerészeiben, valamint felújítják a pince fölötti Pestis-kápolnát. A budafoki pincerendszer turisztikai vonzerejének növelése érdekében skanzen-szerű borutcát alakítanak ki, amely jellegzetes pincehomlokzataival Magyarország tíz borvidékét jeleníti majd meg. A beruházás részeként felújítandó homlokzatú Szőlőhegyi templom előtt színpadot alakítanak ki, és borászati múzeum, valamint borászati bemutatók is várják majd a borkultúra kedvelőit Budafokon – közli a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A világ legjobb gasztronómiai városai 2025-ben – New Orleans a csúcson
A Time Out magazin több ezer helyi lakos bevonásával állította…
Tovább olvasom >A Gundel technikum (a korábbi Ecseri szakközépiskola) volt diákjait várja a Gundel Alumni Közösségbe
A Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum, korábbi nevén az…
Tovább olvasom >Méréstolmács jigger – A nap képe
Amatőr mixer olvasó, készíts tökéletesen arányos koktélokat a Viski rozsdamentes…
Tovább olvasom >