Borszőlő: kiváló lehet az idei évjárat
A vártnál kevesebb borszőlőt szüreteltek, de az már látszik, hogy kiváló évjárat lesz az idei – mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, hozzátéve, hogy megmutatkoznak a hazai borágazat szerkezeti gondjai.
Az elmúlt évi bő termésből, amely ráadásul nem is hozott kiemelkedő minőséget, nagy átmenő készletek halmozódtak fel, emiatt feszültségekkel indult az idei szüret – mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. A szőlő szedése előtti becslések 4,5-4,8 millió mázsa termésről szóltak, a mostani adatok azt mutatják, hogy ennél – maximum 10 százalékkal – kevesebb lesz a tényleges szőlőtermés. A HNT adatai szerint egyébként eddig ennek a mennyiségnek körülbelül az 55 százalékára kérték ki a termelők a származási bizonyítványt.
A 2019-es ugyanakkor kiemelkedő minőségű évjárat– hangsúlyozta a HNT-elnök.
Kimondottan igaz ez a Balaton, Pannon, Felső-Pannon borrégiókra, de az Alföldön sem panaszkodhatnak, Tokajban pedig jó eséllyel kiváló aszús évjárat lehet.
Az idei szüret idején – a nagy átmenő készletek okozta piaci nyomás miatt is, amelyet például lepárlással és zöldszürettel próbáltak enyhíteni – kiütköztek a hazai borágazat szerkezeti problémái. Magas a felvásárlás aránya, márpedig – emlékeztetett Légli Ottó – a végtermék a bor, a szőlő pedig az alapanyag, a jelenlegi piaci helyzetben a szőlőtermelők nagyon alacsony árat kaptak a szőlőjükért. A HNT-elnök szerint ugyanakkor az elmúlt két évben annyit legalább elértek, hogy a szerződéses fegyelem javult. A hazai borok jelentős része a tömegbor kategóriában versenyez az európai piacon, vagyis ott, ahol a legnagyobb a konkurencia, és a legkisebb az elérhető profit.
Ennek a termékszerkezetnek az a következménye, hogy a magyar borok a 0,9 eurós literenkénti árat sem érik el az exportpiacokon, miközben például az osztrákok 3 euró fölötti átlagáron értékesítenek külföldre. (vg.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Ca di Rajo – Menolia Prosecco Extra Brut/Brut/Extra Dry
A Menolia egy Prosecco DOC Treviso, amely a klasszikus Prosecco…
Tovább olvasom >A bőrszépítés nemcsak a krémeken múlik – mit üzen a dietetikus?
A szépségipar régóta hangsúlyozza a külsőleg alkalmazott bőrápolók szerepét, miközben…
Tovább olvasom >A Babits Borászat aszúja nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját
A Babits Borászat 2019-es 6 puttonyos aszúja nyerte a Szegedi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >