Borsmenta – a gyógynövények királynője
A mentafajokat több mint kétezer éve használja az emberiség. A borsmentát viszont csak 250 éve. Mégis napjainkban e fajnak van a legnagyobb gazdasági és gyógyászati jelentősége. Felhasználása rendkívül széleskörű. Nagy mennyiségben használja a korszerű gyógyászat, az élelmiszeripar, valamint a kozmetikai ipar egyaránt. A MATE szakértőjének segítségével ismerjük meg közelebbről ezt a különleges gyógynövényt, amelyet 2024-ben az év gyógynövényének választott a Magyar Gyógyszertudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézetéhez tartozó Gyógy- és Aromanövények Tanszékének docense, Dr. Tavaszi-Sárosi Szilvia és munkatársai több éve foglalkoznak különböző eredetű mentaállományok fenntartásával, több mint negyven szabadföldi parcellán.
A borsmenta természetes előfordulása nem ismert. Mai ismereteink szerint Angliából származik, de egyes szerzők szerint a Távol-Keleten alakult ki. A jelenleg hazánkban termesztett populációk angol eredetűek. A borsmenta két másik mentafaj kereszteződésével létrejött úgynevezett fajhibrid, szülővonalai a vízi menta és a fodormenta. A termesztésben a borsmenta két eltérő formája terjedt el, az egyik a fekete vagy vörös menta, a másik a fehér vagy zöld menta. A borsmenta a nemzetségre jellemzően lágyszárú, földalatti módosult hajtásokkal áttelelő, évelő növényfaj.
A borsmenta levelének és illóolajának fő hatóanyaga a mentol, amely fokozza a nyál- és epetermelést, gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő, enyhe helyi érzéstelenítő, hűsítő, antiszeptikus hatású. Az olaját a felső emésztőszervi traktus rendellenessége, epeképződés hiánya, légzőszervi megbetegedések, köhögés, megfázás esetén javasolják. Külsőleg alkalmazható reumatikus fájdalmak, bőrviszketés, csalánkiütés kezelésére. Érdekes tény, hogy a borsmenta esetében egyre változatosabb illóolaj-összetételű fajták közül válogathatunk. A nemesített fajták között „csokoládé”, „citrom”, „gyömbér” és „levendula” illatú növényekkel is találkozhatunk.
A MATE Gyógy- és Aromanövények Tanszéke ma Magyarországon egyedülálló a magas színvonalú kutatási és széleskörű oktatási tevékenységével. A tananyagok átfogják többek között a vadon termő és termesztett gyógynövények ismeretét, agrotechnikáját, fitoterápiás és egyéb felhasználásukat, hatóanyagaikat, feldolgozási módszereiket. A MATE Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzési szakára legközelebb a pótfelvételi időszakban lehet jelentkezni. A képzés iránt érdeklődők hazánkban több képzési hely közül is tudnak választani, ezek Gyöngyösön és Keszthelyen, nappali és levelező munkarendben egyaránt elérhetők.
Kapcsolódó cikkeink
Új gabonafajták előállítását szolgáló génszerkesztési eljárást fejlesztett egy magyar kutatócsoport
Gazdaságilag hasznos gabonafajták előállítását szolgáló génszerkesztési eljárást fejlesztett az Agrár-biotechnológia…
Tovább olvasom >Feldman Zsolt: a mostani fejlesztések évtizedekre meghatározhatják a borászat jövőjét
A magyar borászat jövőjét évtizedekre meghatározhatják a mostani fejlesztések, a…
Tovább olvasom >Nagy István: jelentős mértékben támogatja a kormány a mezőgazdaság megújítását
Jelentős mértékben támogatja a kormányzat az agrárium megújítását, valamint hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >