Borotvált jég
A világ legrégebbi fagylaltja az édesített jégforgács, állítólag már az ókorban is készítettek ilyet. Történetét mindenesetre a harmincon felüliek legalább a 20. század elejéig vissza tudják vezetni: a Távolban egy fehér vitorla című ismert ifjúsági regényben le is írják készítését. Mexikóban raspados, Koreában bingsu néven árulnak hasonlót, angolul pedig snowballnak (hógolyó) hívják az idei nyár kedvelt fagylaltféléjét az USA déli államaiban. Szirupokkal, gyümölccsel ízesítik, de nem idegenek benne a mogyoró vagy csokoládédarabkák sem. A fő alapanyagot illetően készítői kiemelik: nem jégkásáról van szó – az nem képes úgy átvenni az ízesítők aromáját, mint a jégforgács. A hozzá szükséges célszerszámok tehát faragják a megfelelő formára fagyasztott jeget, nem törik. Az igazán profi gépek ára ezer dollár felett kezdődik, de házi használatra ezek leegyszerűsített változatát 30-40 dollárért is meg lehet vásárolni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >