Borkiválóságokat ismertek el oklevéllel
Borkiválóságokat ismert el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter oklevéllel Budapesten a Vajdahunyad várában.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A több száz oklevél átadását megelőzően Fazekas Sándor a borászokat üdvözölve kiemelte: a bor a magyar kultúra szerves része, a magyar nemzeti identitás évszázados hordozója. A borban ugyanis ott van a jelen élménye és a jövő lehetősége. Mindezt a szaktárcánál is tudják, ezért a Földművelésügyi Minisztérium (FM) számára a borászat stratégiai terület.
Az FM elsődleges céljai között szerepel helyreállítani a vidéki élet becsületét és vonzerejét, így a minisztérium minden erejével azon van, hogy ehhez rendeletekkel, anyagi támogatásokkal, jogszabályokkal, a hungarikumok védelmével megteremtse a szükséges feltételeket, kereteket. Mindennek érdekében a borkiválóságokat nemcsak a mostani oklevél átadásával kívánják elismerni, hanem az elismerésre méltó botokat egy megújult kiadványban is meg szeretnék ismertetni a szélesebb nyilvánossággal.
Ahhoz, hogy élővé váljon és a tradíció folytatódjon, nagy szükség van a magyar borokat népszerűsítő különböző rendezvényekre, megmérettetésekre. Ezek között különösen fontos a Magyarország borkészítőit megmozgató Országkóstoló, amelyre az idén összesen 1162 tétel érkezett Mindebből 309 fehér borkiválóság, 174 vörös borkiválóság, 62 rozé borkiválóság és 15 Top borkiválóság lett. Az Országkóstoló arra is hivatott, hogy ne csak bel- hanem a külföldi piacokon is bemutassa a magas minőségű magyar botok jellegzetességeit – hangsúlyozta az agrárminiszter.
Kiss Eliza, a kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos elékeztetett: a jó bor elkészítése a szőlőültetvényeken kezdődik. Ezért is foglalkoznak a szakemberek a különféle szőlőfajta-kiválóságokkal; az idén a furminttal. Jelezte, hogy a jövőben más kiváló szőlőfajták is sorra kerülnek majd.
Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnök arról beszélt, hogy évről-évre egyre több tételt küldenek a borászok az Országkóstolóra. A tételek évente átlagosan mintegy 10-15 százalékos növekedést mutatnak. A most megjelenő kiadványokba a bírálatra beküldött tételek több mint fele, mintegy 560 került be. Az elismerésben részesült borok 60 százaléka fehér-, míg 40 százaléka vörös- illetve rozébor volt, az utóbbi arány emelkedő tendenciát mutat – mondta a szakember. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Sorsokról döntenek e titkos társaság tagjai
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, és…
Tovább olvasom >Történelmi siker: aranyérem a Zelna Borászatnak a világ legrangosabb borversenyén
Soha nem látott elismerést szerzett a balatoni vörösbor a nemzetközi…
Tovább olvasom >Vesztergombi Ferenc kapta idén a Magyar Bor Akadémia Életmű Díját
A szőlő és a bor nemcsak több százezer embernek ad…
Tovább olvasom >További cikkeink
III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >Idén is gazdára várnak a Green Pledge védjegyek!
Újra várja a pályázatokat a Green Pledge – a kezdeményezés immár harmadik…
Tovább olvasom >Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >