Borászok kontra Európai Bizottság
A Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV) szervezésében tanácskoztak a bortermelés európai vezetői – adott hírt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.
Az Európai Bizottság javaslata komoly kihívások elé állítja az európai és a világ borász termelőit. Eltűnni látszik az a megközelítés, amely a bort kulturális termékként definiálja, melynek mértékletes fogyasztása pozitív hatással van az egészségre. Ezzel szemben az Európai Bizottság a bor alkohol tartalmából indul ki, és annak címkézési, támogatási és reklámozási szabályait felül akarja vizsgálni.
Kedden Brüsszelben összeültek a világ bortermelésének 70%-át képviselő vezetők a Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV) szervezésében. Magyarország képviseletében a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára vett részt a tegnapi megbeszélésen.
„A bor mértékletes fogyasztása teljesen összeegyeztethető a modern táplálkozási előírásokkal. Függetlenül a termelő országtól, mindannyiunk számára a bor a hazánk kultúrájának szerves része, különleges termőhelyének kifejezését jelenti. A Bizottság jelenlegi javaslatának kiindulási pontját jelentő kutatások téves következtetésre vezethetik a jogalkotót, mely alááshatja a magyar szőlőtermelők és borászok megélhetését.” Összegezte az elhangzottakat a HNT főtitkára.
Kapcsolódó cikkeink
Keverd és kóstold!
Az elmúlt évek során számos olyan kampányt indított a Hegyközségek…
Tovább olvasom >Jó borok, nyomasztó mellékízek!
Nehéz gazdasági helyzet, az értékesítésben nem érvényesíthető költségnövekedés, csökkenő fogyasztás…
Tovább olvasom >További cikkeink
Viharos év a légi közlekedésben: fizetésképtelenséget jelentett légitársaságok világszerte
Az idei év nehézségei sok légitársaság számára jelentettek komoly kihívást.…
Tovább olvasom >(EN) Kortárs (étel)művészet – A nap képe
Sajnos ennek a bejegyzésnek csak EN nyelvű változata van.
Tovább olvasom >A fine dining tálalás utolsó fél évszázada – A nap videója
Zanzásított bemutató az elmúlt 50 év food styling történetéről.
Tovább olvasom >