Bor- és dödöllefesztivál Nagykanizsán
Bor- és dödöllefesztivált rendeznek Nagykanizsán. A kétnapos rendezvényen amatőr és profi csapatok sütnek-főznek tájjellegű ételeket, a szüreti felvonuláson pedig gólyalábasok, mazsorettek, nótakörök, néptáncosok szórakoztatják a közönséget.
A fesztiválon a borházak kínálatából válogathatnak látogatók, a Hungarikumok utcájában ételkülönlegességeket kóstolhatnak, a Dödölle Kuckóban pedig lehetőségük lesz ellesni a dödöllekészítés fortélyait.
Péntek délután a Széchenyi téren vásári játékot mutatnak be, kanizsai bordalok csendülnek fel, fellépnek a gólyalábasok, a talpalávalót Bellák Tibor harmonikás húzza, és műsort ad a Zalagyöngye Táncegyüttes.
Szombaton szüreti felvonulással kezdődik a program: a gólyalábasok, néptáncosok, nótakörök, mazsorettek és fúvósok, lovasfogatok a kisbíró vezetésével mennek az Erzsébet térről a rendezvény színhelyére, az Eötvös térre. Miközben a téren hagyományőrző csoportok, citerazenekarok, népzenei együttesek, táncegyüttesek váltják egymást, két kategóriában – tájjellegű étel és dödölle – kezdetét veszi az amatőr és profi csapatok gasztronómiai versenye.
A tájjellegű kategóriában egytálételt, vagy a hozzá illő körettel főételt és desszertet kell készíteniük a versenyzőknek. Az étel készülhet bográcsban, roston, grillen, főzve vagy sütve, a fő az, hogy különleges legyen – mondta el Prikryl József, a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület elnöke az MTI-nek.
Az elmúlt évek egyik sikere a tárkonyos nyúlragúleves volt, desszertnek pedig rétesféleségeket vagy kalácsot sütöttek a versenyzők, ez utóbbit különféle öntetekkel tálalták.
A dödöllének is számos – kukoricás, hajdinás, juhtúrós – változatát készítették el a korábbi versenyeken. A sós mellett feltálaltak mákkal, lekvárral, vagy gyümölccsel ízesített, édes dödölleféleségeket is – idézte fel Prikryl József.
Emlékeztetett arra, hogy a dödölle régen a szegény emberek eledele volt. A hozzávalók, a krumpli és a hagyma a kertben megtermett, elkészítése pedig egyszerű volt. A krumpli pillanatok alatt megfőtt, így az étel nagyon gyorsan elkészült. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >