Bocuse d’Or selejtező
– Büszkén mondhatom el, hogy az első ízben kiírt Bocuse d’Or magyarországi selejtezője komolyan megmozgatta a hazai szakácstársadalmat. Nemcsak a részt vevő 78 versenyző létszáma mondatja ezt, hanem az a tény is, hogy kifejezetten leleményes megoldásokat láthattunk a konyhán kívül is – mondta Pető István, a versenyt szervező MNGSZ elnöke. A szervezők a versenyt teljes mértékben a nemzetközi előírások szerint szervezték, a majdani norvégiai versenyen alkalmazott szabályrendszer szerint – ez a versenyrendezés feltétele volt. A zsűri általánosságban kiemelte az értékeléskor, hogy valamennyi versenyző tisztán, rendezett körülmények között, laboratóriumi tisztasággal dolgozott. Pető úr örömmel említette, hogy a versenymunkákban megjelent a molekuláris gasztronómia. Az ezt alkalmazó szakács ugyan nem került a díjazottak közé, de a szövetség felkéri, hogy tapasztalatait, észrevételeit a későbbiekben ossza meg kollégáival.
– A Bocuse d’Or magyar válogatóversenye iránti érdeklődést szerencsésen fokozta a másik szervezet ezzel kapcsolatos marketingtevékenysége, elmondható, hogy negatív szándékaik következményeként nőtt az érdeklődés a versenyünk iránt. Szomorú ugyanakkor, hogy a nyertes Kovács Sándor egyik kereskedelmi televízióba történt meghívását visszavonták a szerkesztők, hivatkozással arra, hogy telefonhívást kaptak, miszerint nem is ő a legjobb magyar szakács… Ezzel nem az MNGSZ-t sértették, hanem egy szakembert, egy kollégájukat, aki valahol ugyanazért dolgozik, mint ők…
A következő hónapokban a győztes páros folytatja felkészülését a norvégiai döntőre. Ennek során több, a korábbi versenyeken komoly eredményt elért nemzetközi szakember érkezik Magyarországra, hogy tanácsaival segítse Kovács Sándort a magyar színek méltó képviseletében, és lehetőség szerint továbbléphessen a világdöntőbe. Nem lesz könnyű dolga, mert az automatikusan döntős francia, norvég, svájci, svéd és dán versenyző mellett hét szabad helyen osztozik tizenöt versenyző.
A Bocuse d’Or magyar versenyének dobogósai:
Kovács Sándor
(konyhafőnök, Granada Wellness Hotel, Kecskemét – commis: Pap Zoltán)
Kostyál Gábor
(konyhafőnök, Hertelendy Kastélyszálló, Kutas – commis: Molnár Péter)
Horváth Szilveszter
(konyhafőnök, Happy Italia, Győr – commis: Bakonyi Mátyás)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A világ legjobb gasztronómiai városai 2025-ben – New Orleans a csúcson
A Time Out magazin több ezer helyi lakos bevonásával állította…
Tovább olvasom >A Gundel technikum (a korábbi Ecseri szakközépiskola) volt diákjait várja a Gundel Alumni Közösségbe
A Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum, korábbi nevén az…
Tovább olvasom >Méréstolmács jigger – A nap képe
Amatőr mixer olvasó, készíts tökéletesen arányos koktélokat a Viski rozsdamentes…
Tovább olvasom >