Bocuse d'Or: a gasztronómiai Forma-1
A gasztronómiai világ Forma-1 versenyének nevezte a Bocuse d'Ort a szakácsverseny idén Budapesten megrendezett kontinensdöntőjének keddi napján a szervező GL Events gasztronómiai igazgatója.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Florent Suplisson a verseny sajtóbejárásán emlékeztetett: tíz ország csapata kezdte meg precizitást, tervezést és speciális technikákat igénylő különleges versenytálainak elkészítését kedd délelőtt, a Bocuse d'Or Európa-döntőjének első napján.
A kontinensdöntőt idén első alkalommal rendezheti meg a magyar főváros. A megmérettetést a Hungexpo területén, a Sirha Budapest élelmiszeripari kiállítás keretében tartják meg négyezer négyzetméteren, futballmeccsek hangulatát idéző szurkolói támogatás közepette: a séfek dudaszó, dobpergés, kiabálás mellett végzik hatalmas koncentrációt igénylő munkájukat.
A kedden versenyző tíz ország – Izland, Ausztria, Norvégia, Bulgária, Finnország, Németország, Észtország, Spanyolország, Törökország és az Egyesült Királyság – szakácsa egy-egy hatszor három méteres konyhai boxban 5 óra 35 perc alatt készíti el hónapok kemény munkájával kidolgozott és begyakorolt versenyételeit commis-ja (segédje) közreműködésével.
Szerdán újabb tíz ország: Magyarország mellett Hollandia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Horvátország, Franciaország, Belgium, Dánia és Svédország csapatai versenyeznek – a versenyen így húsz gasztronómiai kultúra kreativitása találkozik.
A munkát tizenöt kamera és három kivetítő kíséri, melyeken egyszerre 12 kép közvetíthető. Az online is követhető versenyt a szervezők szerint több mint húszezren kísérik figyelemmel a helyszínen és a számítógépek előtt.
Florent Suplisson elmondása szerint a Bocuse d'Or az „ötletek laboratóriuma”, a világverseny a technológiai újítások, új alapanyagok, konyhai technikák legfontosabb forrása a gasztronómiai világ számára.
Mint elárulta, a budapesti kontinensdöntőre személyesen is ellátogat a Bocuse d'Or ázsiai és latin-amerikai bajnoka, de rajtuk kívül is számtalan séf és szakember követi élőben a versenyt személyesen vagy az interneten keresztül. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Országos Étterem Hét: a cél a minőségi gasztronómia elérhetőbbé tétele
Az Országos Étterem Hét elsődleges célja, hogy kedvező áron mutassa…
Tovább olvasom >A séf legyen egyéniség!
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja a csendes, szerény, ám annál…
Tovább olvasom >Szép Bocuse d’Or-szereplés
A Bocuse d’Or szakácsverseny tavalyi, Norvégiában tartott európai selejtezője után…
Tovább olvasom >További cikkeink
Németországban havi szinten lassult, éves összevetésben gyorsult a nagykereskedelmi árak emelkedése februárban
Németországban februárban havi szinten lassult, éves összevetésben gyorsult a nagykereskedelmi…
Tovább olvasom >Egyensúly és szépség a mindennapokban – A Balance by Béres Alexandra termékei már elérhetők a Rossmannban
Béres Alexandra Balance márkája új szépségápolási termékekkel debütált a Rossmannban,…
Tovább olvasom >Március 14-én fogyasztóvédelmi napot tartanak az Auchan áruházak
Az Auchan Magyarország 2017-től a Covid járvány megjelenéséig minden évben…
Tovább olvasom >