Bocuse d'Or: a gasztronómiai Forma-1
A gasztronómiai világ Forma-1 versenyének nevezte a Bocuse d'Ort a szakácsverseny idén Budapesten megrendezett kontinensdöntőjének keddi napján a szervező GL Events gasztronómiai igazgatója.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Florent Suplisson a verseny sajtóbejárásán emlékeztetett: tíz ország csapata kezdte meg precizitást, tervezést és speciális technikákat igénylő különleges versenytálainak elkészítését kedd délelőtt, a Bocuse d'Or Európa-döntőjének első napján.
A kontinensdöntőt idén első alkalommal rendezheti meg a magyar főváros. A megmérettetést a Hungexpo területén, a Sirha Budapest élelmiszeripari kiállítás keretében tartják meg négyezer négyzetméteren, futballmeccsek hangulatát idéző szurkolói támogatás közepette: a séfek dudaszó, dobpergés, kiabálás mellett végzik hatalmas koncentrációt igénylő munkájukat.
A kedden versenyző tíz ország – Izland, Ausztria, Norvégia, Bulgária, Finnország, Németország, Észtország, Spanyolország, Törökország és az Egyesült Királyság – szakácsa egy-egy hatszor három méteres konyhai boxban 5 óra 35 perc alatt készíti el hónapok kemény munkájával kidolgozott és begyakorolt versenyételeit commis-ja (segédje) közreműködésével.
Szerdán újabb tíz ország: Magyarország mellett Hollandia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Horvátország, Franciaország, Belgium, Dánia és Svédország csapatai versenyeznek – a versenyen így húsz gasztronómiai kultúra kreativitása találkozik.
A munkát tizenöt kamera és három kivetítő kíséri, melyeken egyszerre 12 kép közvetíthető. Az online is követhető versenyt a szervezők szerint több mint húszezren kísérik figyelemmel a helyszínen és a számítógépek előtt.
Florent Suplisson elmondása szerint a Bocuse d'Or az „ötletek laboratóriuma”, a világverseny a technológiai újítások, új alapanyagok, konyhai technikák legfontosabb forrása a gasztronómiai világ számára.
Mint elárulta, a budapesti kontinensdöntőre személyesen is ellátogat a Bocuse d'Or ázsiai és latin-amerikai bajnoka, de rajtuk kívül is számtalan séf és szakember követi élőben a versenyt személyesen vagy az interneten keresztül. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egy korszak lezárul, egy új indul – marketingvezetői váltás az Eisbergnél
Két év után búcsúzik az Eisbergtől Gál Judit, a cég…
Tovább olvasom >Folytatódik az áreső a PENNY-ben
Folytatja az alapvető háztartási és higiéniai termékek áresőjét a PENNY…
Tovább olvasom >A Heineken mesterséges intelligenciával oltja szomját az adatkezelésbe
A Heineken az SAP AI megoldásával egyszerűsíti az adatelemzést munkatársai…
Tovább olvasom >