Bocuse d'Or: a gasztronómiai Forma-1
A gasztronómiai világ Forma-1 versenyének nevezte a Bocuse d'Ort a szakácsverseny idén Budapesten megrendezett kontinensdöntőjének keddi napján a szervező GL Events gasztronómiai igazgatója.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Florent Suplisson a verseny sajtóbejárásán emlékeztetett: tíz ország csapata kezdte meg precizitást, tervezést és speciális technikákat igénylő különleges versenytálainak elkészítését kedd délelőtt, a Bocuse d'Or Európa-döntőjének első napján.
A kontinensdöntőt idén első alkalommal rendezheti meg a magyar főváros. A megmérettetést a Hungexpo területén, a Sirha Budapest élelmiszeripari kiállítás keretében tartják meg négyezer négyzetméteren, futballmeccsek hangulatát idéző szurkolói támogatás közepette: a séfek dudaszó, dobpergés, kiabálás mellett végzik hatalmas koncentrációt igénylő munkájukat.
A kedden versenyző tíz ország – Izland, Ausztria, Norvégia, Bulgária, Finnország, Németország, Észtország, Spanyolország, Törökország és az Egyesült Királyság – szakácsa egy-egy hatszor három méteres konyhai boxban 5 óra 35 perc alatt készíti el hónapok kemény munkájával kidolgozott és begyakorolt versenyételeit commis-ja (segédje) közreműködésével.
Szerdán újabb tíz ország: Magyarország mellett Hollandia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Horvátország, Franciaország, Belgium, Dánia és Svédország csapatai versenyeznek – a versenyen így húsz gasztronómiai kultúra kreativitása találkozik.
A munkát tizenöt kamera és három kivetítő kíséri, melyeken egyszerre 12 kép közvetíthető. Az online is követhető versenyt a szervezők szerint több mint húszezren kísérik figyelemmel a helyszínen és a számítógépek előtt.
Florent Suplisson elmondása szerint a Bocuse d'Or az „ötletek laboratóriuma”, a világverseny a technológiai újítások, új alapanyagok, konyhai technikák legfontosabb forrása a gasztronómiai világ számára.
Mint elárulta, a budapesti kontinensdöntőre személyesen is ellátogat a Bocuse d'Or ázsiai és latin-amerikai bajnoka, de rajtuk kívül is számtalan séf és szakember követi élőben a versenyt személyesen vagy az interneten keresztül. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Nyitott portákkal várják a fogyasztókat a kistermelő
Országszerte kinyitják kapuikat a fogyasztók előtt a hazai kistermelők. A…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Váratlan páros: Magyar nagymama tanította rétest nyújtani a spanyol sztárséfet
Folytatódott Dani García gasztronómiai kalandozása Magyarországon. A Bibo Budapest étlapjára…
Tovább olvasom >További cikkeink
Jelentős egyszerűsítés: akár 57%-kal csökkenhet az adatpontok száma a vállalati fenntarthatósági jelentésekben
Az EFRAG tervezete alapján nagyfokú egyszerűsítések jönnek az ESRS szabványokban,…
Tovább olvasom >Átlagosan nem emelkedtek az árak az Auchanban tanszervásárában tavalyhoz képest
Kezdetét vette a tanszervásár az Auchanban, ahol idén nem kell…
Tovább olvasom >A magyar fogyasztók továbbra is árérzékenyek, de egyre fontosabb a környezetvédelem
A PENNY évek óta következetesen vezet be olyan fenntartható megoldásokat,…
Tovább olvasom >