Biztosított minőség járvány idején is
A koronavírus-járvány üzleti terveik újragondolására, adott esetben átalakítására kényszerítette a vállalatvezetőket, az újabb és újabb minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági szabályozások pedig rugalmas hozzáállást, valamint gyors reagálást kívántak meg.
Szerző: Budai Klára
![Vadasi Tamás, WESSLING](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2020/11/Vadasi-Tam%C3%A1s-WESSLING_opt_c-226x300.jpg)
Vadasi Tamás
élelmiszer-biztonsági
üzletágvezető
Wessling Hungary
Vadasi Tamás, a Wessling Hungary Kft. élelmiszer-biztonsági üzletágának vezetője mindenekelőtt azt tartja fontosnak kiemelni, hogy a szektor legtöbb szereplőjének gyökeresen felforgatta az életét a SARS-CoV-2 vírus megjelenése Európában.
Mint mondja, a cégek nagy része, félve a vírus gazdasági hatásaitól, átértékelte az idei üzleti tervét, és a költségek lefaragásába kezdett, amelyek nagy része érintette a termékfejlesztési folyamatokat, illetve sok esetben a minőségügy számára nélkülözhető vizsgálatokat is.
– A szabványtulajdonosok első körben ideiglenes, gyors intézkedéseket vezettek be, majd folyamatosan dolgozták ki és vezették be a távellenőrzés különböző formáit – ismerteti Papp Attila , a TÜV Rheinland InterCert Kft. élelmiszer-biztonsági vezető auditora.
– A jelenlegi vírushelyzet ráirányította a figyelmet az élelmiszer-biztonsági előírások betartására nemcsak a gazdasági szereplők, de a háztartások vonatkozásában is – osztja meg tapasztalatait Vatai Krisztina, a GS1 Magyarország üzletfejlesztési igazgatója.
Meglátása szerint a kérdés az, hogy mikor lesz lehetőség továbblépni a teljes ellátási láncok közötti adatmegosztásra, és milyen eszközökkel, módszerekkel lehet dolgozni a nyomon követési adatok kezelésében.
Előtérbe kerül a megelőzés
![Papp Attila, TÜV](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2020/11/Papp-Attila-TUV_opt_c.jpg)
Papp Attila
élelmiszer-biztonsági
vezető auditor
TÜV Rheinland InterCert
Papp Attila szerint az IFS-szabvány 7. verziójának a bevezetése újabb kihívások elé állítja az élelmiszeripari gyártóvállalatokat.
– Az IFS 6.1. jelenleg érvényben lévő szabványról való átállás 2021. március 1-től június 30-ig tart. 2021 július elsejétől kötelezően az IFS 7 verzió alapján lehet tanúsító vagy megújító auditot tartani – hangsúlyozza.
A GS1 Magyarországnál hosszú évek óta látják azt a tendenciát, hogy a fogyasztók egyre többet akarnak tudni arról az élelmiszerről, amelyet elfogyasztanak. Erre reagálva már vannak kezdeményezések arra, hogy az élelmiszer származására vonatkozóan több adatot juttassanak el a márkatulajdonosok a fogyasztóikhoz.
– Az a vállalkozás, amelyik elsőként fog tudni erős marketinget építeni a saját ellátási láncának átláthatóságára, előnyt fog szerezni a versenytársaival szemben – mutat rá Vatai Krisztina.
A koronavírus kapcsán megjelent az igény a megelőzést támogató szolgáltatásokra is. Vadasi Tamástól megtudjuk, hogy ilyen például a fertőtlenítőszer hatásvizsgálata, valamint a koronavírus kimutatása levegőből, felületekről, illetve szennyvízből.
Gyorsabban, képzettebben
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2020/11/Vatai-Krisztina-GS1_opt_c-234x300.jpg)
Vatai Krisztina
üzletfejlesztési igazgató
GS1 Magyarország
A nyomon követés nemcsak a GS1 Magyarország, de a globális, 115 tagországot tömörítő GS1 szervezet számára is középpontba került az elmúlt években.
– Ezért marketinganyagokat, képzési tartalmakat és megoldásokat fejlesztünk központilag is, emellett megújítjuk a munkatársaink képzésének felépítését – avat be Vatai Krisztina.
A TÜV Rheinland InterCert Kft. stratégiai céljai között kiemelten fontos az élelmiszer-biztonsági tanúsítások arányának növelése és az ehhez kapcsolódó képzési kínálat bővítése, melyet a TÜV Rheinland Akadémia üzletága kínál az érdeklődőknek.
A Wessling itthon és a hálózaton belül is gyorsan tudott reagálni az új piaci igényekre. A legtöbb szolgáltatásuk vállalási határidejét csökkentették, illetve kapacitást bővítettek az új szolgáltatások, mint például a koronavírus-kimutatás bevezetése érdekében.
– A piaci igényeket ezután is szeretnénk a tőlünk elvárt legmagasabb minőségben kiszolgálni – mondja Vadasi Tamás. //
Kapcsolódó cikkeink
Járványok előrejelzése érdekében vizsgálják az UHT tejeket pécsi virológusok
Az állatról emberre terjedő járványok előrejelzése érdekében indított ultrahőkezelt tejek…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >Egy túrkevei húsüzemet függesztett fel a Nébih
Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatok és engedély nélkül végzett tevékenység miatt azonnali…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >