Biogazdálkodás vagy hagyományos földművelés?
A biogazdálkodás rosszabb hatással is lehet az éghajlatra vagy a környezetünkre, mint a hagyományos gazdálkodási módszerek – állítja John Krebs professzor. Az ökológiai művelésnél ugyanis sokkal nagyobb területre van szükségünk, ha ugyanakkora hozamot szeretnénk betakarítani.
Krebs professzor az Oxford Farming Konferencián a biogazdálkodás helyett olyan agrotechnológiai módszerek megfontolását javasolta, mint a biotechnológia vagy a hatékonyabb vegyszeres gyomirtás, illetve a kevesebb talajműveléssel járó eljárások, hogy kevesebb szén-dioxid kerüljön a légkörbe.
A tudós szerint a globális üvegházhatású gázkibocsátás legalább 10 %-a a mezőgazdaságból származik, és ez az arány valószínűleg emelkedni fog, ha elfogadjuk azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint a világ népességének egyre gyorsabban nő. Véleménye szerint azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a világszerte egyre gazdagabb középosztály sokkal több húst szeretne fogyasztani, ami egyre nagyobb igényt támaszt a takarmánynövények termelésével szemben. Krebs azzal is érvelt, hogy a biogazdálkodás sokkal több megművelt földet tesz szükségessé, mint a konvencionális technológiai módszerek, hogy ugyanolyan hozamot lehessen betakarítani. Ez pedig egyre nagyobb problémát jelenthet a már említett népesedési jóslatok mellett.
A tudós szavaira Helen Browning, a biogazdálkodást népszerűsítő brit Szántóföldi Szövetség vezetője úgy reagált, nem érti a professzor „ellenségeskedését”, hiszen számtalan publikáció bizonyította, hogy az organikus gazdálkodás nem jár a hozamok csökkenésével. Globális elemzéseket idézve azt mondta, a biogazdálkodás során jelentős mennyiségű szén marad a talajban, így az nagyon hatékony módja az éghajlatváltozás elleni harcnak. Véleménye szerint az intenzív mezőgazdaság ugyanúgy hibáztatható a talaj erodálása miatt. (agroniform.com)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Félidei dinnyekörkép: nehéz szezon, piacromboló akciók, elkeseredett termelők
A hazai dinnyeszezon egy-két hét csúszással indult a szokatlanul hűvös…
Tovább olvasom >Nyitott portákkal várják a vásárlókat a kistermelők
Országszerte kinyitják kapuikat a fogyasztók előtt a hazai kistermelők. A…
Tovább olvasom >Megnyitotta első kizárólag non-food üzletét a Lidl Németországban
A németországi Lotstettenben nyitotta meg első, kizárólag nem-élelmiszer termékeket kínáló…
Tovább olvasom >