Bizalmi cikkhez illő bizalmi módszerek
Ma már a szervezett kereskedelmi forgalomba kerülő élelmiszerek zöménél a forgalmazó, így a vásárló is pontosan tudhatja: az alapanyagokkal mi történt a termőhelytől az asztalig. Az élelmiszer-előállítás biztonságának támaszát jelentő technológiák háttériparát szolgáltató cégek nemzetközi szabványokkal működő rendszerekkel képesek biztonságossá és megismerhetővé tenni az élelmiszer útját.A tisztán tartott termelő- és feldolgozóhelyeket a kereskedőkkel láncot alkotó hűtőrendszerek kötik össze. Számos, hűtött szállítmányozást folytató cég foglalkozik azzal, hogy különleges gépjárműveikkel, raktárbázisaikkal az áru sértetlen, biztonságos leszállítását garantálja. Napjainkban a tömegesen előállított élelmiszerek – a globalizáció következtében – egy országból napok alatt több ország és földrész lakosaihoz eljuthatnak; egy-egy raktárbázison, logisztikai központban megoldhatatlan feladat lenne regisztrációjuk, csoportosításuk a korszerű jelöléstechnika nélkül.
A szállítás kritikus művelet, hiszen az esetleg előforduló hibát a gyártó már nem tudja kiküszöbölni. Ezért a szabályozott hőmérsékletű hűtőkocsi, konténer használata a termékek szállítására ma már elengedhetetlen. A szállítmányozás fontos része a szállító jármű tisztaságának biztosítása takarítási-fertőtlenítési utasítás kiadásával és betartásának ellenőrzésével, ha ugyanis ez elmarad, vagy vétenek a szabályok ellen, akkor megsérült a teljes élelmiszerlánc élelmiszer-biztonsága, hiába lett más szervezetek munkája.
Hasonlóan fontos a gyakran igen hosszú és sokszereplős élelmiszerlánc tagjai közötti kommunikáció. Lényeges, hogy minden jelzés, az áru minden egyes állomásán ugyanazt jelentse. Ennek automatizálására és folyamatosságának biztosítására a GS1 2004 óta működteti globális hálózatát, a Globális Adatszinkronizációs Hálózatot (GDSN – Global Data Syncronization Network). A GDSN egy automatizált, szabvány alapú nemzetközi információs hálózat, amely lehetővé teszi a biztonságos és folyamatos adatszinkronizációt, és biztosítja a kereskedelmi partnerek adatbázisainak összehangolását mind a nemzetközi, mind a lokális piacokon.
A GS1 a globális szabványok terén működő, több mint harminc éves tapasztalattal rendelkező nemzetközi szervezet. Az EAN (European Article Numbering Association) és az UCC (Uniform Code Council) egyesüléséből jött létre 2005 elején, egy olyan globális szervezetként, amelyet 103 nemzeti tagszervezet hálózatán keresztül több mint 140 ország egymilliót is meghaladó tagvállalata irányít.
A rendszer legismertebb eleme a vonalkódos azonosítás, amely a kereskedelmi folyamatok elválaszthatatlan része. A vonalkódjelképekkel megjelenített azonosítószámok teszik lehetővé a gépek számára az elektronikus leolvasást, ami nagyban segíti és gyorsítja az információ áramlását a bolti pénztáraknál, raktári átvételnél, illetve minden olyan helyen, ahol az az üzleti folyamatokban szükséges.
A hőmérséklet ellenőrzése és regisztrálása szintén kulcsfontosságú, a hézagmentes nyomon követés és a hűtési lánc megszakadásának kizárása a beépített biztonsági rendszerek során szavatolható, illetve bizonyítható.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos krízisek, problémák számának növekedése nemcsak az élelmiszeren szereplő adatok védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet, hanem egyre inkább előtérbe kerül a termékek életútjának nyomon követhetősége is. Az Európai Unió élelmiszer-szabályozása több rendelet (178/2002/EK, 852/2004/EK) és számos szabvány, illetve rendszer (EUREPGAP, HACCP, ISO 22000 stb.) bevezetésével meghatározta az élelmiszer-biztonságra, a higiéniára és a nyomon követhetőségre vonatkozó minimális közösségi előírásokat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >