Bivalytej-feldolgozó üzem indult Gyomaendrődön
Átadták a gyomaendrődi bivalytej-feldolgozó üzemet a Békés megyei Gyomaendrődön szombaton.
A meglévő, de évek óta nem termelő üzemet mintegy 50 millió forintból újították fel, 35 milliót a Földművelésügyi Minisztérium (FM), 4,5 milliót az önkormányzat adott hozzá, de a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és az olasz partnerek is hozzájárultak a beruházáshoz.
Az üzemet olasz technológiával olasz sajtkészítő mesterek vezetik majd, három munkavállalónak és szeptembertől a diákoknak adva munkát, mint duális képzőhely.
Nagy István, az FM parlamenti államtitkára elmondta: az üzem jelentős hatással lehet a térség agráriumára, reményei szerint mind többen fognak majd állattartással és kézműves tejipari termékek előállításával foglalkozni a jövőben. A nemzeti vidékstratégia célja, hogy a vidéket versenyképessé, a „nemzet motorjává” tegye, amihez szemléletváltásra, minőségi alapanyag-termelésre, környezettudatosságra és élelmiszerbiztonságra van szükség – tette hozzá. Az államtitkár elmondta: 63 iskola működik az FM fenntartásában, arra törekszenek, hogy ne csak a fiatalok szakképzésére, hanem továbbképzésére is lehetőség legyen, ezért ingyenessé teszik a második szakképzés megszerzését is. Úgy vélte, emelni kell az agráriumban dolgozók képzettségi szintjét, mert az elmarad a más ágazatokban dolgozókétól. Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere reményét fejezte ki, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban tavaly alapított bivalytelep és a gyomaendrődi tejfeldolgozó növeli a térség megtartó erejét. Toldi Balázs gyomaendrődi polgármester szerint a jövőben a kapacitás bővítésére is szükség lehet, mert a bivalytejből készült termékeknek széles piaca van bel- és külföldön egyaránt. Davidovics László, a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola igazgatója az MTI-nek elmondta, tejfeldolgozó és sajtmester képzésre kaptak engedélyt, szeptemberben indulnak a képzések. A sajtüzemmel együttműködve szeretnék a Kárpát-medencei magyarok képzőhelyévé tenni az iskolát. Carlo Tiberi, a mezőtúri székhelyű magyar-olasz vegyesvállalat, az Italiagro Kft. egyik ügyvezetője elárulta: 2011 óta dolgoznak azon, hogy Mezőtúron bivalytelepet, Gyomaendrődön pedig tejfeldolgozó- és sajtüzemet hozzanak létre, ezzel egy új gazdasági szegmenst, a bivalymozzarella-készítést megteremtsék Magyarországon. Az üzem a mezőtúri bivalytelep tejét dolgozza fel a jövő héttől, naponta 1000-1200 liternyit. Elsősorban bivalymozzarellát és ricottát, kisebb mennyiségben bivalytejből készült joghurtféléket gyártanak majd, melyet a magyar piacon terveznek értékesíteni. A későbbiekben bivalytejből készült fagylalt gyártását is tervezik. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Három év alatt 54 milliárd dollárt fektet be az Amazon Nagy-Britanniában
Komoly beruházásról tett bejelentést az Amazon Nagy-Britanniában: a világ legnagyobb…
Tovább olvasom >Hasít a Demján Sándor 1+1 KKV Beruházás-élénkítő Támogatási Program
Magyarország forrásainak a magyar családoknál és a vállalkozásoknál van a…
Tovább olvasom >2,75 milliárd dolláros beruházást jelentett be a Heineken Mexikóban
A Heineken mintegy 2,75 milliárd dollár értékű beruházást hajt végre…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >