Bivaly- és szamárhúsból készült termékek kaphatták meg a GEOfood védjegyet
A mai naptól kezdve összesen négy magyarországi kézműves termelő és két étterem használhatja a GEOfood nemzetközi védjegyet, miután a Nógrád Megyei Önkormányzat közgyűlésén ünnepélyesen is átvehette a védjegyhasználatról szóló oklevelet a Mátrai Bivalyrezervátum képviselője, Szalai Ferenc.
Jelenleg a világ 21 országában összesen 34 UNESCO Globális Geopark vállalkozói pályázhatnak a védjegy használatára. A GEOfood termékeknek szoros kapcsolatban kell állniuk a helyi földtani örökséggel, erről az összefüggésről konkrét rövid írásos információkat is meg kell tudni adni az élelmiszereken. Az előállítás során kiemelten fontos a helyi alapanyagok használata, valamint a környezeti-társadalmi-gazdasági fenntarthatóságra való törekvés – például kiemelten fontos a helyi munkatársak foglalkoztatása és a minél rövidebb beszállítói lánc biztosítása.
Különleges takarmánynak köszönhető az egyedi ízvilág
A Mátrai Bivalyrezervátum termékei az úgynevezett „Szurdokpüspöki formáció” miocén vulkáni működésének andezites és riolittufa kőzet alapjaira, az utóvulkáni hévforrás kráteresedés során kiülepedett ásványi és biogén kovaföld, márga, kvarcit, tufit talajrétegződések rendkívül gazdag ásványi- és nyomelemszerkezetén tenyésző vadfűszer- és gyógynövényeket szabadtartásban legelő őshonos állatállományból származnak. A Mátra nyugati kapujánál, Szurdokpüspöki határában, annak egyik legnagyobb fennsíkján (Laposok), mintegy 120 hektáron, Natura 2000 besorolású területen, valamint Herencsény község határában a Bivalyrezervátum állatai – elsősorban magyar házi bivalyok és parlagi szamarak – szabadtartásban élnek. A továbbtenyésztésre nem szánt egyedek gasztronómiai feldolgozása révén elsődlegesen hús, valamint kolbász, szalámi, sonka és egyéb húskészítmények hagyományos érleléssel készülnek, a termékeket természetes sóval, természetes fűszerekkel, helyben megtalálható, vad fűszernövényekkel ízesítik. A Bivalyrezervátum kínálatában szafari programok is szerepelnek, amelynek keretében terepjárós bivalylesen vehetnek részt a vendégek, a program végén pedig megkóstolhatóak a mostantól GEOfood védjegyes bivaly – és szamárhúsból készített kézműves húsételek is.
A GEOfood védjegyprogram 2021-ben indult el a Novohrad-Nógrád Geoparkban, s jelenleg az a cél, hogy a következő évektől minél több helyen elérhetőek legyenek a geopark turisztikai szolgáltatóinál ezek a termékek és minél inkább bekerüljenek a turisztikai kínálat elemei közé, segítve egy, a geoturisztikai kínálatra építő egyedi turisztikai márka kialakítását.
Kapcsolódó cikkeink
Inkább nehézség, mint lehetőség a fenntarthatóság a magyar cégek számára
A K&H fenntarthatósági index legújabb adatai rávilágítanak arra, hogy a…
Tovább olvasom >Kőrösi Csaba: a világgazdaság újratervezése zajlik a fenntarthatósági célok mentén
A 2015-ben megfogalmazott fenntartható fejlődési célok (SDG) megvalósítása nem halad…
Tovább olvasom >Ceres ZRt.: Fenntarthatósági mérföldkő a győri üzem tetején
A fenntarthatóságot és az innovációt tűzte zászlajára a Ceres ZRt.,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csaknem 50 ezer darab csokoládét, játékot és írószert gyűjtött a Mátrix Közhasznú Alapítvány
Csaknem 50 ezer darab csokoládét, játékot és írószert gyűjtött a…
Tovább olvasom >Cégtrend 2024. évi: 11 ezerrel kevesebb cég: a 2024-es cégtrendek számokban
A működő társas vállalkozások száma 11 ezerrel csökkent 2024 végére.…
Tovább olvasom >Jobb lesz az anyagi helyzetünk 2025-ben? Kutatás készült arról, mit gondolnak a magyarok
Vegyes várakozásokkal tekint a hazai lakosság az idei pénzügyi helyzetére.…
Tovább olvasom >