Bivaly- és szamárhúsból készült termékek kaphatták meg a GEOfood védjegyet
A mai naptól kezdve összesen négy magyarországi kézműves termelő és két étterem használhatja a GEOfood nemzetközi védjegyet, miután a Nógrád Megyei Önkormányzat közgyűlésén ünnepélyesen is átvehette a védjegyhasználatról szóló oklevelet a Mátrai Bivalyrezervátum képviselője, Szalai Ferenc.

Szalai Ferenc, Nagy Júlia és Skuczi Nándor a díjátadón
Jelenleg a világ 21 országában összesen 34 UNESCO Globális Geopark vállalkozói pályázhatnak a védjegy használatára. A GEOfood termékeknek szoros kapcsolatban kell állniuk a helyi földtani örökséggel, erről az összefüggésről konkrét rövid írásos információkat is meg kell tudni adni az élelmiszereken. Az előállítás során kiemelten fontos a helyi alapanyagok használata, valamint a környezeti-társadalmi-gazdasági fenntarthatóságra való törekvés – például kiemelten fontos a helyi munkatársak foglalkoztatása és a minél rövidebb beszállítói lánc biztosítása.
Különleges takarmánynak köszönhető az egyedi ízvilág
A Mátrai Bivalyrezervátum termékei az úgynevezett „Szurdokpüspöki formáció” miocén vulkáni működésének andezites és riolittufa kőzet alapjaira, az utóvulkáni hévforrás kráteresedés során kiülepedett ásványi és biogén kovaföld, márga, kvarcit, tufit talajrétegződések rendkívül gazdag ásványi- és nyomelemszerkezetén tenyésző vadfűszer- és gyógynövényeket szabadtartásban legelő őshonos állatállományból származnak. A Mátra nyugati kapujánál, Szurdokpüspöki határában, annak egyik legnagyobb fennsíkján (Laposok), mintegy 120 hektáron, Natura 2000 besorolású területen, valamint Herencsény község határában a Bivalyrezervátum állatai – elsősorban magyar házi bivalyok és parlagi szamarak – szabadtartásban élnek. A továbbtenyésztésre nem szánt egyedek gasztronómiai feldolgozása révén elsődlegesen hús, valamint kolbász, szalámi, sonka és egyéb húskészítmények hagyományos érleléssel készülnek, a termékeket természetes sóval, természetes fűszerekkel, helyben megtalálható, vad fűszernövényekkel ízesítik. A Bivalyrezervátum kínálatában szafari programok is szerepelnek, amelynek keretében terepjárós bivalylesen vehetnek részt a vendégek, a program végén pedig megkóstolhatóak a mostantól GEOfood védjegyes bivaly – és szamárhúsból készített kézműves húsételek is.
A GEOfood védjegyprogram 2021-ben indult el a Novohrad-Nógrád Geoparkban, s jelenleg az a cél, hogy a következő évektől minél több helyen elérhetőek legyenek a geopark turisztikai szolgáltatóinál ezek a termékek és minél inkább bekerüljenek a turisztikai kínálat elemei közé, segítve egy, a geoturisztikai kínálatra építő egyedi turisztikai márka kialakítását.
Kapcsolódó cikkeink
Fókuszban a fenntartható élelmezési rendszerek támogatása: megjelent a Nestlé közös értékteremtési összefoglalója
A Nestlé elhivatottan dolgozik azon, hogy világszerte fenntartható, kiegyensúlyozott és…
Tovább olvasom >Fenntartható fordulat a magyar mezőgazdaságban: egyre többen váltanak modern termelési módszerekre
A magyar mezőgazdaságban egyre nagyobb szerepet kapnak az innovatív, fenntartható…
Tovább olvasom >Raisz Anikó: a mezőgazdasági területek fenntarthatósága mellett fontos a vízhiányos időszakok okozta helyzet kezelése is
A mezőgazdasági termőterületek fenntarthatósága mindannyiunk számára fontos, viszont legalább ilyen…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: A kiskereskedelmi forgalom bővülése 4-5 százalékos sávban van jelenleg
Az idei a gazdasági áttörés éve, 2025 második felében már…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,1 százalékkal emelkedtek
2025 februárjában az ipari termelői árak átlagosan 8,2 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >Emelkednek a reálbérek, nő a bizalom, emelkedik a kiskereskedelmi forgalom
Januárban folytatódott a bérek dinamikus emelkedése, állapította meg a legfrissebb…
Tovább olvasom >