Biosör gyártásához nyert támogatást a Körös-Maros Biofarm
Különleges gabonából készült biosör gyártásához nyert csaknem 402 millió forint európai uniós támogatást a gyulai Körös-Maros Biofarm Kft. konzorciumi partnereivel közösen – tájékoztatta a vállalat fejlesztési igazgatója csütörtökön az MTI-t.
Várhelyi Zoltán elmondta, a projekt fő célja hazai nemesítésű gabonafajták (tönke, tönköly, alakor, durum, zab, sörárpa, rozs, tritikálé) felhasználásával javított beltartalmi értékekkel rendelkező, gluténmentes, alkoholmentes, gyümölcsös ízesítésű, magas antioxidáns tartalmú bio minősítési sörök és bio malátaitalok előállítása.
A konzorciumot a Körös-Maros Biofarm Kft. mellett a Biokonroll Hungária Nonprofit Kft., a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudmányi Kutatóközpontja és a Gabonakutató Nonprofit Kft. alkotja.
A gabonafélék nemesítését a Magyar Tudományos Akadémia martonvásári agrártudományi kutatóközpontja és a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. végzi, a bio terméktanúsítást a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. látja el.
A kutatómunka során új nemesítési programokat indítanak a söripari felhasználhatóságra fókuszálva. Söripari hasznosíthatósági szempontból jellemzik a magyar búza, tönke, tönköly, alakor, durum, zab, sörárpa, rozs, tritikálé genotípusokat, és optimalizálják ökológiai termesztéstechnológiájukat félüzemi kísérletekben. A legjobb fajtajelölteket állami fajtaelismerésre jelentik be.
Várhelyi Zoltán elmondta, várhatóan jövő nyáron kezdhetik meg a próbagyártást a nemesített, saját termesztésű alapanyagokból, az új termékek a piacon a négyéves kutatófázist követően, 2021-ben jelenhetnek meg.
Az idén júniusban indult, négyéves projekt összköltsége 497 millió forint, a támogatáson felüli részt a Körös-Maros Biofarm Kft. saját tőkéből biztosítja, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. 12 millió forint saját forrással járul hozzá.
A projekt során az online tételtanúsító rendszert is továbbfejlesztik, így nyomon követhető lesz a termékek útja a termőföldtől az asztalig.
A Körös-Maros Biofarm Kft. 2013 óta éves szinten körülbelül százezer palack bio alakor sört gyárt.
A gyulai vállalkozás integrációs partnereivel közösen 1680 hektár öko-területen gazdálkodik. Három szarvasmarha telepen összesen 2100 szarvasmarhát, ezen belül 1100 fejőstehenet tartanak, évi 7 millió liter biotejet állítanak elő.
A cég nettó árbevétele 2016-ban csaknem 1,2 milliárd forint volt, amelynek 90 százaléka a biotej előállításból származik. Adózott eredménye tavaly – az előző évi 66 millió forintos nyeresége után – 32 millió forintra csökkent.
Az 1990 óta létező vállalkozás 77 dolgozónak ad munkát. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Tízmilliárdos kerettel indul újra a Magyar Falu Program – július 2-tól pályázhatnak az ötezer fő alatti települések
Tízmilliárd forintos keretösszeggel indul újra a Magyar Falu Program legújabb…
Tovább olvasom >Újabb pályázatok jelentek meg a fenntarthatóság terén
Az európai és a hazai mezőgazdasági gyakorlatokat egyre szorosabban határozzák…
Tovább olvasom >Vidéki vendéglátóhelyek támogatása
Szeptember elején véget ért a Magyarország Kormánya által a vidéki…
Tovább olvasom >További cikkeink
Sikeresen zárult a „Passzold vissza, Tesó!” 2025-ös tavaszi kampánya!
Idén már hetedik éve tart a ‘Passzold vissza, Tesó!’ használt…
Tovább olvasom >A Bacardi új fejezetet nyit a MARTINI® történetében
A családi tulajdonban lévő szeszesitalgyártó vállalat, a Bacardi, saját portfóliója…
Tovább olvasom >Füstölt, szeletelt baconszalonnát és libamájast hívott vissza a forgalomból az Auchan
Mikrobiológiai szennyeződés és nem jelölt allergén miatt füstölt, szeletelt baconszalonnát…
Tovább olvasom >