Biogázzal üzemel a kaposvári cukorgyár
A Magyar Cukor (MC) Zrt. egyetlen megmaradt, kaposvári cukorgyárában a helyi kutatás- és fejlesztéssorozat részeként olyan utófermentáló épült meg uniós támogatással, amelynek révén a cukorgyár energiaigényének több mint felét biogázból tudják fedezni – mondta Nagyné Szendefy Judit, az MC leányvállalata, a Biogáz Fejlesztő Kft. ügyvezetője a projekt szerdai bemutató rendezvényén.
Elmondta: a cég szakemberei évek óta kutatják, hogyan lehetne kiváltani egyre jobban a cukorgyár földgázfelhasználását. Saját know-how alapján már 2007-től üzemelnek a kaposvári gyár telephelyén a cukortermelés melléktermékeinek felhasználására épülő biogáztermelő berendezések, amit egy új utófermentor megépítésével kívántak még hatékonyabbá tenni. A mintegy 220 millió forintba kerülő beruházás megvalósítására a társaság 90 millió forintos uniós támogatást nyert, amelyről a napokban írják alá a támogatási szerződést. A projektet már tavaly nyáron befogadták, így a támogatás reményében már korábban megkezdődött az építkezés, a beruházás jelenleg a próbaüzemnél tart.
A cukorgyár biogáztermelésének ötlete akkor született meg, amikor a cukorrépa-feldolgozás után visszamaradó répaszeleteket egyre kevésbé tudták hasznosítani a mezőgazdaságban, a nagyüzemi szarvasmarha-tenyésztés visszaszorulásával. A helyi szakemberek emiatt kerestek új lehetőséget az anyag hasznosítására. Saját kutatásaik-fejlesztéseik révén sikerült a répaszeletekből úgynevezett fermentációs (mikroorganizmusok felhasználásával végrehajtott, általában ipari célú folyamat, erjesztés) eljárással biogázt termelni. A kísérleti berendezéssel szerzett tapasztalatok hasznosítására két, egyenként 12 ezer köbméter térfogatú fermentort építettek. A társaság biogáztermelése 2007 októberében indult meg, azóta folyamatos a fejlesztése.
Időközben a kutatások azt igazolták, hogy a fermentorokból távozó fermentléből további biogáz nyerhető ki. Ennek feldolgozásához volt szükség a meglévő kapacitás utófermentorral való kiegészítésére. A bővítésnek jelentős környezetvédelmi hatása is van, hiszen a fermentlé további feldolgozásával javítja a helyi szennyvízkezelés hatásfokát. Az eddigi kísérletek alapján arra lehet számítani, hogy az MC kaposvári telephelyén megépülő utófermentor várható biogáztermelése naponta hétezer köbméter lesz.
A cég kutatócsapata máris újabb pályázatok beadására készül a biogáztermelés további fejlesztéséhez. Az elkészült tervek megvalósítása esetén a cukorgyártás energiaigényét teljes mértékben biogázból tudják majd fedezni 2013-ra, ami évente mintegy hárommilliárd forintos megtakarítást jelenthet a vállalkozásnak – írja az MTI nyomán a Magyar Nemzet Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Közeleg a Lidl Balaton-átúszás
A jövő héten, július 26-án rendezik a 43. Lidl Balaton-átúszást,…
Tovább olvasom >Tudatos táplálkozás – az okos döntések számítanak, nem a szigorú szabályok
Továbbra sem érzik a fogyasztók, hogy enyhülne rajtuk a magas…
Tovább olvasom >A gyerekek jövője most a tét – 198 Tesco-üzletben lehet szavazni
Országszerte 198 Tesco üzletben szavazhatnak a vásárlók elsősorban gyerekeket és…
Tovább olvasom >