Biogázt termelnek a kaposvári cukorgyárban
Naponta 800 tonna répaszeletet hasznosítanak, ez a gyár energiaszükségletének mintegy felét biztosítja.
A kaposvári gyár
szakemberei által kifejlesztett technológia alapján működő üzem 1,7 milliárd forintos
beruházással készült el. A költségeket a tulajdonos osztrák Agrana
élelmiszeripari cégcsoport saját forrásból finanszírozta. A számítások szerint
öt év alatt megtérül az üzem, emellett egy nagyon fontos környezetvédelmi
problémát is megoldottak, hiszen a szerves hulladék jelentős részét
hasznosítani fogják. Az idei, 60 naposra tervezett kampányban 400 ezer tonna
cukorrépát dolgoznak fel. Ennek során 110 ezer tonna préselt répaszelet
keletkezik, amelyből ebben az idényben közel 40 ezer tonnát hasznosítanak a két
– egyenként 15 ezer köbméteres – betonsilóban, a többit takarmányként
értékesítik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
10 éves a MOL Fresh Corner – az olimpiai bajnoktól a Tankcsapdáig mindenki az ország legkedveltebb hot-dogját ünnepli
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Maklárról a csillagokig: az űrcsoki utazása
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Exkluzív vásárlói bulit szervez a Lidl az egyik budapesti üzletébe
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >