Biogázt termelnek a kaposvári cukorgyárban
Naponta 800 tonna répaszeletet hasznosítanak, ez a gyár energiaszükségletének mintegy felét biztosítja.
A kaposvári gyár
szakemberei által kifejlesztett technológia alapján működő üzem 1,7 milliárd forintos
beruházással készült el. A költségeket a tulajdonos osztrák Agrana
élelmiszeripari cégcsoport saját forrásból finanszírozta. A számítások szerint
öt év alatt megtérül az üzem, emellett egy nagyon fontos környezetvédelmi
problémát is megoldottak, hiszen a szerves hulladék jelentős részét
hasznosítani fogják. Az idei, 60 naposra tervezett kampányban 400 ezer tonna
cukorrépát dolgoznak fel. Ennek során 110 ezer tonna préselt répaszelet
keletkezik, amelyből ebben az idényben közel 40 ezer tonnát hasznosítanak a két
– egyenként 15 ezer köbméteres – betonsilóban, a többit takarmányként
értékesítik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Vezetőváltás a Henkel magyarországi Consumer Brands üzletága élén
2025 április elsejétől Maurizio Salvaggio a Henkel Magyarország Consumer Brands…
Tovább olvasom >A piaci kihívások mellett is növekedni tudott a BioTechUSA-cégcsoport
Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági…
Tovább olvasom >Megújult a KOMETA – Jó étellel a jó életért
Buona vita!, azaz jó élet lett az olasz gyökerekkel is…
Tovább olvasom >