Biogázt termelnek a kaposvári cukorgyárban
Naponta 800 tonna répaszeletet hasznosítanak, ez a gyár energiaszükségletének mintegy felét biztosítja.
A kaposvári gyár
szakemberei által kifejlesztett technológia alapján működő üzem 1,7 milliárd forintos
beruházással készült el. A költségeket a tulajdonos osztrák Agrana
élelmiszeripari cégcsoport saját forrásból finanszírozta. A számítások szerint
öt év alatt megtérül az üzem, emellett egy nagyon fontos környezetvédelmi
problémát is megoldottak, hiszen a szerves hulladék jelentős részét
hasznosítani fogják. Az idei, 60 naposra tervezett kampányban 400 ezer tonna
cukorrépát dolgoznak fel. Ennek során 110 ezer tonna préselt répaszelet
keletkezik, amelyből ebben az idényben közel 40 ezer tonnát hasznosítanak a két
– egyenként 15 ezer köbméteres – betonsilóban, a többit takarmányként
értékesítik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Kezdő vállalkozóknak indít díjmentes képzést a Kamara
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a területi kamarák közreműködésével…
Tovább olvasom >Sallai Rolanddal mutatja be saját márkás kínálatát a SPAR
A SPAR Magyarország országos kampányt indít Sallai Rolanddal, a magyar…
Tovább olvasom >Újabb fénykorát éli a magyarok által kedvel Szobi
A Szobi márkanév, valamint az ahhoz kapcsolódó termékek magyarok millióinak…
Tovább olvasom >