Berze kávézó
A hazai szakoktatás színvonalát általában sokan kritizálják, az azonban biztos, hogy a miskolci Berzeviczy szakközépiskolában az életre tanítják a szakács- és pincértanulókat, és a lehető legautentikusabb módon bővítik az intézmény pénzügyi forrásait. Május közepén ugyanis az iskola épületében megnyitották az egy uniós projekt részeként kialakított Berze kávézót, ahol tanulóik gyakorlatként végzik a munka jó részét. A szakmaiságra közvetve egy mesterszakács és egy éttermi mester (oktatóik) felügyelnek, és a helynek természetesen vannak főállású alkalmazottjai is. A működtetéshez két másik középiskola diákjai (pékek és cukrászok, illetve közgazdaságisok) járulnak még hozzá szaktudásukkal, de a megvalósítás „felnőtt” feladatait persze – ahogy egy profi kávézóhoz illik – profi tervezők és marketingesek végezték. A jelek szerint nem is sikertelenül, mert már egy héttel a nyitás után a sok vendég miatt állítólag alig lehet esténként bezárni.
A 8 és 19 óra között nyitva tartó Berze 40 vendéget tud fogadni, cikkünk megjelentekor pedig már 4 teraszasztallal is várja az érdeklődőket. Az iskolavezetés koncepciója szerint az ételeket a jövőben is friss, minőségi alapanyagokból fogják készíteni, ami a hely sajátos „adottságai” miatt nem kényszeríti az üzemeltetőket a versenyképességet veszélyeztető árkialakításra; magyarul, viszonylag olcsón kínálnak jó minőségű ételeket. A kávézóban a főételek ára 800–1000 Ft között mozog, saláták 300–350 Ft között kaphatók. n
124283.png Miskolc, Hősök tere 1.
Tervező: Balogh Csaba
Konyhafőnök: Járcsics Emil
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A magyarországi vallásturizmus az európai élvonalba tartozik
Az Európai Unió országait megnézve kijelenthetjük, hogy a magyarországi vallásturizmus,…
Tovább olvasom >Megújul a Tiszafüredi Szabadvízi Strand és környezete
Megújul 300 millió forintból a Tiszafüredi Szabadvízi Strand és környezete,…
Tovább olvasom >Közülük választják ki az idei Év Bortermelőjét
Lezárult Az Év Bortermelője Magyarországon díj 2024-es jelölési szakasza. 850…
Tovább olvasom >