Berze kávézó
A hazai szakoktatás színvonalát általában sokan kritizálják, az azonban biztos, hogy a miskolci Berzeviczy szakközépiskolában az életre tanítják a szakács- és pincértanulókat, és a lehető legautentikusabb módon bővítik az intézmény pénzügyi forrásait. Május közepén ugyanis az iskola épületében megnyitották az egy uniós projekt részeként kialakított Berze kávézót, ahol tanulóik gyakorlatként végzik a munka jó részét. A szakmaiságra közvetve egy mesterszakács és egy éttermi mester (oktatóik) felügyelnek, és a helynek természetesen vannak főállású alkalmazottjai is. A működtetéshez két másik középiskola diákjai (pékek és cukrászok, illetve közgazdaságisok) járulnak még hozzá szaktudásukkal, de a megvalósítás „felnőtt” feladatait persze – ahogy egy profi kávézóhoz illik – profi tervezők és marketingesek végezték. A jelek szerint nem is sikertelenül, mert már egy héttel a nyitás után a sok vendég miatt állítólag alig lehet esténként bezárni.
A 8 és 19 óra között nyitva tartó Berze 40 vendéget tud fogadni, cikkünk megjelentekor pedig már 4 teraszasztallal is várja az érdeklődőket. Az iskolavezetés koncepciója szerint az ételeket a jövőben is friss, minőségi alapanyagokból fogják készíteni, ami a hely sajátos „adottságai” miatt nem kényszeríti az üzemeltetőket a versenyképességet veszélyeztető árkialakításra; magyarul, viszonylag olcsón kínálnak jó minőségű ételeket. A kávézóban a főételek ára 800–1000 Ft között mozog, saláták 300–350 Ft között kaphatók. n
124283.png Miskolc, Hősök tere 1.
Tervező: Balogh Csaba
Konyhafőnök: Járcsics Emil
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >