Benvenuti al Sud! Dél-Olaszország a SIRHA Budapesten
2018. február 7-9. között Dél-Olaszország tartományaiból érkeznek kiállítók a SIRHA Budapest élelmiszeripari vásárra az Olasz Külkereskedelmi Intézet (Italian Trade Agency) szervezésében.
Dél-Olaszország változatos gasztronómiai kínálatát készül felvonultatni a SIRHA Budapesten az olasz kollektív stand, ahol idén öt tartomány, Campania, Calabria, Szicília, Puglia és Basilicata gyártói fogják bemutatni élelmiszer különlegességeiket.
A SIRHA Budapest alkalmából szervezett olasz standon 15 olasz cég termékeit ismerhetik meg a látogatók az olívaolajtól a tejtermékeken, felvágottakon és tésztákon át a borokig. A méltán híres olasz tésztagyártók közül Calabriából érkezik Magyarországra az Astorino Pasta, amely Crotone őrgrófság agrárvidékén készíti tipikus tájjellegű termékeit: a rövid és a hosszú kötőtűtésztát (maccheroni al ferretto), a sodort kagylócskát (cavatelli) és más olasz vidékek tipikus tésztaformáit, mint például a papfojtogatót (strozzapreti), a gombócostésztát (trofie) és a fülecskéket (orecchiette).
Campania tartományt a Vezúv vulkánnal szemben található Gragnanóból érkező La Fabbrica della Pasta di Gragnano kézműves tésztagyártó cég fogja képviselni, amely immár 500 éves hagyományokat követ. A cég tésztakészítő mestere, Antonino több mint 30 titkos receptet őriz, édesapja és nagyapja örökségeként, hogy elő tudja állítani a speciális, eredeti gragnanói tésztát.
Természetesen nem hiányozhat majd az olívaolaj sem az olasz standról. Michele Riccobono Szicíliában, az egykori Granieri-feudumhoz tartozó Poggio Castello-ban műveli olívaültetvényét családjával. A Tonda Iblea és Moresca olajbogyókat a tengerszint felett 350 m-es dombokon termesztik, biogazdaságban, a hagyományoknak megfelelően, hogy magas minőségű és egészségvédő értékekkel bíró terméket érhessenek el.
Az olívabogyó begyűjtése kézzel, a feldolgozása modern technológiájú présgépekkel történik, hogy a megtermesztett olíva minősége kiteljesedhessék.
A kiállítók változatos élelmiszer kínálata az egyes tartományok gazdag történelmének és kézműves hagyományainak köszönhető. Talán nincs is a világnak más olyan pontja, mint Olaszország déli régiója, amely ennyire izgalmas múlttal rendelkezne: görögök, föníciaiak, etruszkok, rómaiak, arabok, bizánciak, normannok, franciák, spanyolok, törökök és velenceiek hódító hadjáratai alakították nem csak az itt élő emberek életét, hanem gasztronómiai kultúráját is.
Az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE-Agenzia, Italain Trade Angency) standján kóstolók és bemutatók kerülnek megrendezésre a kiállítás ideje alatt. Aki pedig komolyabban érdekélődik a téma iránt, február 7-én14:30-tól “Benvenuti al Sud!” címmel tart majd előadást a SIRHA Budapesten Luigi Cremona, neves olasz kritikus, író és gasztronómiai szakértő. Az előadás Dél-Olaszország gasztronómiai világát mutatja majd be. A résztvevők Campania, Calabria, Szicília, Puglia és Basilicata tartományok étkezési kultúrájából, élelmiszer különlegességeiből kapnak majd ízelítőt.
Helyszín: Hungexpo A pavilon, konferencia terem
További információ: budapest@ice.it
Kapcsolódó cikkeink
Nyitott portákkal várják a fogyasztókat a kistermelő
Országszerte kinyitják kapuikat a fogyasztók előtt a hazai kistermelők. A…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Váratlan páros: Magyar nagymama tanította rétest nyújtani a spanyol sztárséfet
Folytatódott Dani García gasztronómiai kalandozása Magyarországon. A Bibo Budapest étlapjára…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvannak a Fenntarthatóság szimbóluma idei díjazottjai
A Trade magazin hatodszor hirdette meg a Fenntarthatóság szimbóluma pályázatot. A…
Tovább olvasom >Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál 2025 – Három nap a bor, a pezsgő és a kultúra jegyében
Szeptember 5–7. között immár 35. alkalommal várja látogatóit a Budafoki…
Tovább olvasom >Idén is megfizethető áron kaphatók a legnépszerűbb termékek a Szent István Napon
2025-ben is gazdag étel- és italkínálat fogadja az érdeklődőket a…
Tovább olvasom >