Beleszólhatunk, milyenek legyenek az élelmiszer-címkék
Nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság az élelmiszerek címkézése, a tápanyagprofilok meghatározása és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok (FCM-ek) jogszabályi felülvizsgálatának témájában indított felhívásait az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról szóló konzultációs oldalán, írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye alapján az agrarszektor.hu.
Az Európai Bizottság az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról szóló konzultációs oldalán nyilvánosságra hozta az élelmiszerek címkézése, a tápanyagprofilok meghatározása és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok (FCM-ek) jogszabályi felülvizsgálatának témájában indított felhívásait. A honlapon elérhető online konzultáció során magánszemélyek és vállalatok küldhetik be javaslataikat az Európai Bizottság részére, olvasható a Nébih oldalán.
1. Az élelmiszerek címkézését a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó szabályok felülvizsgálatával kívánják aktualizálni, mely az EU „a termőföldtől a fogyasztóig” stratégiájának a részét képezi. A rendeletmódosítás célja, hogy javítsa a címkén feltüntetett információkat, segítve a vásárlókat, hogy egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszereket fogyasszanak, és csökkentsék az élelmiszer-pazarlást.
A tervezett jogszabály:
a csomagolás elülső oldalán feltüntetendő egységes és kötelező tápértékjelölést vezet be;
kiterjeszti azoknak a termékeknek a körét, amelyek esetében fel kell tüntetni a származást vagy az eredetet;
felülvizsgálja a dátumjelölésre vonatkozó uniós szabályokat (fogyaszthatósági idő és minőségmegőrzési idő).
A fenti pontokról bővebben az alábbi weboldalon lehet olvasni, valamint ezen a linken lehet az anyanyelven megfogalmazott véleményeket is feltölteni a regisztrációt követően, 2021. február 3-ig.
2. Az egészségesebb élelmiszerek választásának megkönnyítése céljából a javaslat ún. tápanyagprofilok létrehozását irányozza elő. Ezek a tápanyagprofilok felső határértékeket tartalmaznak az élelmiszerek zsír-, cukor- és/vagy sótartalmára vonatkozóan, melyek túllépése esetén a jövőben nem vagy csak korlátozottan lehetne tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokat tenni.
A témáról bővebben az alábbi weboldalon lehet olvasni, valamint ezen az oldalon lehet a véleményeket is feltölteni – szintén anyanyelven – a regisztrációt követően, 2021. február 3-ig.
3. Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok (FCM-ek) jogszabályi felülvizsgálata során megállapították, hogy egyes esetekben a szabályozás nem összehangolt, nem egyértelmű, nem segíti sem a piaci szereplők, sem a hatóság munkáját. Továbbá egyre több olyan kihívással kell szembe nézni – többek között az innovatív új alapanyagok egyre nagyobb számú jelenléte miatt – ami a jogi szabályozás újraértékelését, módosítását kívánja oly módon, hogy egyértelmű, gyors válaszokat adjon az ipar és az ellenőrző szervek számára.
A felülvizsgálat az alábbi pontokban foglalta össze a megoldási javaslatokat:
A hangsúly áthelyezése a végső anyagokra.
Priorizálni szükséges az egyes anyagok értékelését és kezelését.
Az ellátási láncra vonatkozó információk minőségének és hozzáférhetőségének javítása a megfelelés és a végrehajtás érdekében.
A végleges formában lévő FCM-ek megfelelőségének biztosítására szolgáló rendszer kialakítása.
A témáról bővebben az alábbi weboldalon olvashatnak az érdeklődők, valamint – regisztrációt követően – itt írhatják meg anyanyelven véleményüket is, 2021. január 29-ig.
A Nébih arra kéri, mind a lakosságot, mind a szakmai szervezeteket, piaci szereplőket, hogy a fenti témakörökben osszák meg véleményüket. A nehézségek pontos ismerete ugyanis elengedhetetlen a hatékony megoldási javaslatok feltárásához. (A megadott linkeken a felhívások alapbeállításként angolul jelennek meg. A tartalom nyelve a keresősáv mellett lévő nyelvválasztó segítségével állítható át magyarra.) (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Kína dömpingellenes intézkedéseket vezet be az unióból importált borpárlatokra
A kínai kereskedelmi minisztérium pénteken dömpingellenes intézkedéseket jelentett be az…
Tovább olvasom >Több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >Nébih: Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége
Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >