Beindul a fogyasztók biztonságát szavatoló törvényhozás
Előkészületben van a vendéglátóipari termékek élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló rendelet és a természetben gyűjthető gombákkal kapcsolatos jogszabály, a napokban pedig már pontosítják a Vidékfejlesztési Minisztériumban a hungarikumokról szóló törvénytervezet normaszövegét.
Kardeván Endre, a tárca államtitkára a Vas és Zala megyei kereskedelmi kamara PANNON Gasztronómiai Élmények elnevezésű konferenciáján arról beszélt, hogy a vendéglátóipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló rendelet megalkotásával igyekeznek indokolatlan kötelezettségekkel nem terhelni a vállalkozásokat, de egyben szavatolni a fogyasztók biztonságát. Hiánypótló lesz a gombák gyűjtésével kapcsolatos új szabályozás, a hungarikumokról szóló törvény pedig a normaszöveg napokban zajló pontosítása után a közeljövőben a kormány, majd az Országgyűlés elé kerülhet.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az élelmiszerlánc jogi szabályozásával kapcsolatos szabályok egyike sem kész még, tehát lehetnek még változások.
Kardeván Endre elmondta: a természetben gyűjtött gombákkal kapcsolatos rendelet 2008-ban hatályát vesztette, jelenleg rendezetlen ez a kérdés. Az új jogszabály élelmiszerbiztonság-központú megközelítéssel készül, célja az emberi egészség megőrzése, a mérgezéses esetek számának csökkentése. Előírja majd a gombaellenőrök működési feltételeit, és lehetővé válik a vendéglátásban a vadon gyűjtött gomba nyomon követhetősége.
A készülő rendelet mellékleteként szerepel majd az étkezési gombák jegyzéke, amely a legújabb kutatások és fogyasztói szokások alapján 62 fajt sorol fel – ebből hét föld alatti – és szerepel köztük a szarvasgomba is. Hozzátette: rendelet készül a föld alatti gombák gyűjtésének szabályairól is.
Az államtitkár a hungarikumokról szóló jogszabályról azt mondta: olyan kerettörvény lesz, amelyben főbb szabályozási irányvonalakat határoznak meg, a részkérdéseket végrehajtási rendeletekkel szabályozzák. Alapvető törekvés volt, hogy egyszerű, költségkímélő, de hatékony szabályozás legyen, amelynek legfontosabb feladata a nemzeti értékek népszerűsítése – írja az MTI nyomán a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 7,2 százalékkal csökkent szeptemberben
2024 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,2, munkanaphatástól megtisztítva 5,4…
Tovább olvasom >