Bátran a bárányhoz! – Miért érdemes újra felfedeznünk a magyar juhhúst?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 04. 15. 11:10

Évszázadokon át meghatározó volt a magyar konyhában, ma viszont alig fogy belőle valaki. Miért került háttérbe a bárányhús, és miért lenne itt az ideje visszahozni a tányérra? – írja az Agrárszektor.

Amikor a húsvéti menüsor összeállításáról van szó, legtöbbször a sonka, a tojás és a kalács jut eszünkbe – a bárány ritkán kap szerepet a magyar asztalokon. Pedig nem volt ez mindig így: évszázadokkal ezelőtt a juh- és bárányhús alapvető részét képezte a hazai étkezési kultúrának. Mára azonban évente fejenként mindössze 0,2 kilogrammot fogyasztunk belőle.

Egyetlen rossz élmény elég?

A visszaszorulás egyik oka a negatív tapasztalatokban keresendő – magyarázza Holló Mátyás, uszódi juhtenyésztő, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség elnöke. Egy rosszul elkészített, túlzottan faggyús birkapörkölt vagy szúrós illatú bárányragu gyakran életre szóló ellenérzést szül. Pedig – mint mondja – igazságtalan lenne lemondani erről a húsfajtáról egyetlen félresikerült étel miatt.

A jól elkészített birka- vagy báránypörkölt, egy ropogós sültcomb vagy akár egy könnyű, mediterrán bárányragú igazi ínyencséggé válhat, ha a megfelelő recepttel és odafigyeléssel készül. A hús jellegzetes íze épp azt adja, ami más húsfélékből hiányzik: karaktert, mélységet és autentikus vidéki hangulatot.

Legelőről a tányérra – természetesen

A juhhús minősége szorosan összefügg az állattartás módjával. A magyar juhok túlnyomórészt természetes legelőkön, szabadon, friss levegőn nevelkednek – ahol nincs szükség gyomirtókra, hozamfokozókra vagy gombaölő szerekre. Ennek eredményeképp a hús nemcsak ízletesebb, hanem egészségesebb is, és jobban illeszkedik egy tudatos, fenntartható étrendbe.

A zsírtartalom és a kalóriák szempontjából a bárányhús a vörös húsok közül az egyik legkiegyensúlyozottabb, miközben értékes fehérjéket és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Nemcsak hazai, hanem exportpiacon is lenne rá igény

Bár Magyarországon a bárányfogyasztás minimális, a nemzetközi piacon továbbra is keresett termék – különösen Olaszországban, amely a magyar bárány egyik fő exportcélpontja. A közelmúltban azonban a ragadós száj- és körömfájás járvány nemcsak állategészségügyi aggodalmakat okozott, hanem az exportpiacokon is zavart idézett elő. Több uniós ország ideiglenesen korlátozta az állatszállítást, így a húsvétra készülő vágóbárányok értékesítése is komoly nehézségekbe ütközött – az árak pedig jelentősen visszaestek.

Ideje új esélyt adni neki

2025-ben újra elindult a bárányhús népszerűsítését célzó kampány, hogy visszahozza a köztudatba ezt a méltatlanul elfeledett húsfajtát. A húsvéti időszak különösen jó alkalom lehet arra, hogy bátran próbálkozzunk egy-egy új recepttel, akár a hagyományos magyar fogásokkal, akár a mediterrán konyha irányából közelítve.

Kapcsolódó cikkeink