Baromfi világnapot tartanak szombaton
Idén első alkalommal rendezi meg május 10-én szombaton Magyarországon a Baromfi világnapot a Baromfi Termék Tanács (BTT) – közölte a BTT az MTI-vel pénteken.
A világnap alkalmából Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében hazai és külföldi előadók részvételével konferenciát tartanak. A tanácskozáson az előzetes regisztrációk alapján csaknem kétszáz ágazati szereplő részvételére számítanak.
A nemzetközi világnap bevezetését a BTT kezdeményezte, és a javaslatot az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC), a Nemzetközi Baromfi Tanács (IPC) és a tudományos baromfis világszervezet (WPSA) is támogatja. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában – írták.
Csorbai Attila, a BTT elnöke az MTI érdeklődésére közölte: idén ugyanezen a napon Hollandiában tartanak hasonló rendezvényt, de az eddigi visszajelzések szerint a következő években egyre több országban ünnepelik majd meg a baromfi világnapot.
A világnap megtartásának gondolata 2010-ben vetődött fel a szlovéniai AVEC-ülésen, az európai szövetség támogatta az ötletet, 2012-ben pedig a baromfis szakterület két világszervezete, a WPSA és az IPC is az ügy mellé állt.
Kiemelik: a jelen és a jövő mezőgazdaságának, élelmiszer-termelésének – így a baromfitermelésnek is – óriási a felelőssége abban, hogy a 2050-re prognosztizált 9 milliárdnyi ember élelmiszerigényét a lehető legteljesebben kielégítse és ne a meglévő éhező és alultáplált népesség létszámát gyarapítsa.
A BTT úgy véli, hogy a baromfiágazat képes lesz e kihívások teljesítésére. Ezt bizonyítja, hogy a világ baromfihús-termelése 1970 óta közel meghatszorozódott, ezzel az egyik legdinamikusabb növekedést produkálta az állati termékek közül. Az ágazat húsfogyasztásban betöltött szerepe és aránya egyre inkább növekszik, így néhány éven belül a legnagyobb arányban fogyasztott húsféleség lesz.
A magyarországi fogyasztás a szervezet adatai szerint fejenként 35 kilogramm évente, Magyarország önellátottsági szintje baromfihúsokból 141 százalék.
A hazai, üzemszerűen egy év alatt meghizlalt élőbaromfi mennyisége meghaladja a 600 ezer tonnát, ami mintegy 450 ezer tonna vágott súlynak felel meg. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Üzleti tervezéshez egy kis segítség
A CEONET Klub és az Egyensúly Intézet újabb közös eseményre…
Tovább olvasom >Európai küldöttséget látott vendégül az NFFT és a BCSDH
Milyen európai szintű együttműködések segíthetik az európai és a hazai…
Tovább olvasom >Egyre sikeresebb a Modern gyárak éjszakája rendezvénysorozat
A Modern gyárak éjszakája országos online és élő rendezvénysorozat egyre…
Tovább olvasom >