Baromfi Termék Tanács: a fogyasztók lehetnek a legnagyobb nyertesei a baromfiáfa csökkentésének
A Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke szerint a fogyasztók lehetnek a legnagyobb nyertesei annak, ha csökken jövőre a tojás és a baromfi általános forgalmi adója (áfa).
Csorbai Attila az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentésére reagált, amelynek értelmében a tej, a tojás és a baromfi áfája is 27-ről 5 százalékra mérséklődhet jövőre.
A BTT elnöke azt mondta, hogy ha ebben a formában fogadják el a költségvetési tervezetet, akkor januártól mindenképpen olcsóbbá válik a tojás és a baromfi az üzletekben, a fogyasztói árak akár 20-22 százalékkal csökkenhetnek.
Hozzátette: a termelők – akik három-négy éve küzdenek az áfa mérsékléséért – szintén nyerhetnek az intézkedéssel. A szektor ugyanis dinamikusan fejlődhet majd, és „meg tud tisztulni”: azok a szereplők „maradhatnak talpon”, amelyek legálisan végzik a tevékenységüket. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Madárinfluenza árnyékában: korlátozások és kihívások között a magyar baromfiágazat
A 2020-ban Magyarországon felbukkant madárinfluenza járvány máig jelentős hatással van…
Tovább olvasom >Az élelmiszergazdaság meghatározó ágazata a tojástermelés
A tojástermelés az élelmiszergazdaság meghatározó ágazata, amelynek versenyképességét számos eszközzel…
Tovább olvasom >Egyre népszerűbbek a víziszárnyasok Magyarországon
A 2022-es visszaesést követően a magyarországi keveréktakarmány-gyártás stabilizálódott, miközben a…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >