Barackpálinkákat vizsgált a NÉBIH
Élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelt az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által vizsgált 23 barackpálinka, de minőségi okok miatt két terméket kivontak a forgalomból.
A Nébih keddi közleménye szerint a Szupermenta termékteszt során kiderült, hogy két barackpálinka esetében a tényleges alkoholtartalom eltért a jelölésen szereplőtől, egy esetben alacsonyabb, egy esetben pedig magasabb értéket mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. Az eltérés miatt mindkét pálinkát kivonták a forgalomból, előállítójukat szankcionálták és kötelezték a termékek visszagyűjtésére a kereskedelemből.
A két terméknél a gyártmánylapok hitelesítésével kapcsolatban is megállapítottak hiányosságokat az ellenőrök.
A Nébih tájékoztatása szerint összesen hét barackpálinka tért el kisebb-nagyobb mértékben az előírásoktól. A forgalomból kivont két termék mellett másik két termék gyártóját a gyártmánylap hitelesítésére vonatkozó hiányosságok miatt a hatóság figyelmeztetésben részesítette és a jogsértés megszüntetésére kötelezte. Egy esetben kisebb, a jelöléssel összefüggő hiányosság megszüntetésére hívták fel a gyártó figyelmét a szakemberek.
Két, a forgalmazásban érintett kereskedelmi üzletláncra nyomonkövetési hiányosságok miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki, együttesen 100 000 forint értékben – közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Friss és ropogós: hónapos retket termesztett a Szupermenta a szarvasi Növényfajta-kísérleti Állomáson
A Szupermenta tavaszi terméktesztjén vizsgált retekvetőmagokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal…
Tovább olvasom >Új fejlesztés: folyamatos az eGN szinkronizálás
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2025-ben is biztosítja az Egységes Kérelem…
Tovább olvasom >Szamócaellenőrzéseket tartott a Nébih a jogszerű őstermelői értékesítés védelme érdekében
Május második felében fokozott szamócaellenőrzéseket végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Válaszutak éve: így reagáltak a baromfiipar szereplői a kihívásokra 2024-ben
A 2024-es év fordulópontot jelentett a hazai baromfiipar számára: a…
Tovább olvasom >Ezek lettek most a legolcsóbb termékek a boltokban
Miközben a boltok polcain még mindig találunk olyan termékeket, amelyek…
Tovább olvasom >