Bajt is okozhat a tejtermékek elhagyása
Nem ajánlott a netes tünetek alapján házilag laktózérzékenységet diagnosztizálni, és leállni a tejtermékek fogyasztásával – figyelmeztet a szakértő.
Nem tanácsos az interneten olvasott tünetek alapján, házilag laktózérzékenységet diagnosztizálni, és leállni a tejtermékek fogyasztásával – figyelmeztetett a Ma reggelben Pálfi Erzsébet, az Egészségtudományi Kar dietetikai és táplálkozástudományi tanszékének adjunktusa. Hangoztatta, a puffadás, a hasi diszkomfortérzet, a hasmenés általános, számos más betegségre is jellemző tünetcsoport, ezért az otthoni diagnózis hamis is lehet, vagyis mindenképp érdemes szakemberhez, gasztroenterológushoz fordulni.
Ha bebizonyosodik a laktózérzékenység, akkor sem tanácsos elhagyni a kalciumban és D-vitaminban gazdag tejet és tejtermékeket, ilyenkor inkább érdemes a laktózmentes változatokat fogyasztani, mert a rosszabbul felszívódó étrend-kiegészítők nem képesek pótolni az így kieső mennyiséget – tanácsolta Pálfi Erzsébet.
A tapasztalat egyébként az, hogy nem fogyasztjuk el az ajánlott mennyiségű tejet, pedig nem feltétlenül kell épp tejet kortyolni, már 30-40 deka sajt is elég lenne, és a kefir, a joghurt, a túró is kiváló kalciumforrás – mondta a szakember, aki a praxisában azt tapasztalja, az önkényesen, „házilag” megállapított tejcukor-érzékenység nagyon gyakori, és nagyon sokszor derül ki egy orvosi kivizsgálás után, hogy nem ez a betegség áll az észlelt, félreértelmezett tünetek hátterében. (hirado,hu, M1/Ma reggel)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: 2025 első negyedévében a gazdaság teljesítménye stagnált a 2024. első negyedévihez képest
Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2025 első negyedévében a nyers…
Tovább olvasom >Vegyszerkoktél a tányéron: riasztó adatok az európai élelmiszerek szennyezettségéről
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) friss jelentése szerint az európai…
Tovább olvasom >GKI-elemzés: Tovább csökkent a magyar ipari termelés
A magyar ipari termelés volumene két egymást követő évben csökkent…
Tovább olvasom >