Bajt is okozhat a tejtermékek elhagyása
Nem ajánlott a netes tünetek alapján házilag laktózérzékenységet diagnosztizálni, és leállni a tejtermékek fogyasztásával – figyelmeztet a szakértő.
Nem tanácsos az interneten olvasott tünetek alapján, házilag laktózérzékenységet diagnosztizálni, és leállni a tejtermékek fogyasztásával – figyelmeztetett a Ma reggelben Pálfi Erzsébet, az Egészségtudományi Kar dietetikai és táplálkozástudományi tanszékének adjunktusa. Hangoztatta, a puffadás, a hasi diszkomfortérzet, a hasmenés általános, számos más betegségre is jellemző tünetcsoport, ezért az otthoni diagnózis hamis is lehet, vagyis mindenképp érdemes szakemberhez, gasztroenterológushoz fordulni.
Ha bebizonyosodik a laktózérzékenység, akkor sem tanácsos elhagyni a kalciumban és D-vitaminban gazdag tejet és tejtermékeket, ilyenkor inkább érdemes a laktózmentes változatokat fogyasztani, mert a rosszabbul felszívódó étrend-kiegészítők nem képesek pótolni az így kieső mennyiséget – tanácsolta Pálfi Erzsébet.
A tapasztalat egyébként az, hogy nem fogyasztjuk el az ajánlott mennyiségű tejet, pedig nem feltétlenül kell épp tejet kortyolni, már 30-40 deka sajt is elég lenne, és a kefir, a joghurt, a túró is kiváló kalciumforrás – mondta a szakember, aki a praxisában azt tapasztalja, az önkényesen, „házilag” megállapított tejcukor-érzékenység nagyon gyakori, és nagyon sokszor derül ki egy orvosi kivizsgálás után, hogy nem ez a betegség áll az észlelt, félreértelmezett tünetek hátterében. (hirado,hu, M1/Ma reggel)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >