Franciaország baromfihús-termelése 400 ezer tonnával csökkent az elmúlt négy évben
Magyarországon a vágócsirke felvásárolt mennyisége 13 százalékkal, élősúlyos kilónkénti 256,74 forintos termelői ára 4,6 százalékkal volt magasabb 2012 első huszonöt hetében az egy évvel korábbinál derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) friss elemzéséből.
A csirkehúsok belföldi értékesítése 25 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 464-röl 452 forintra, a csirkecombé pedig 453-ról 441 forintra csökkent, ugyanakkor a csirkemellé 4 százalékkal, 941 forintra emelkedett.
A legjelentősebb európai baromfitermelő Franciaországból baljós hírek érkeztek, s az AKI munkatársai, idézve a World Poultry felmérését, megemlítik, hogy Franciaország baromfihús-termelése 400 ezer tonnával csökkent az elmúlt négy évben. A Deux cég elleni csődeljárás az egész francia baromfiipart kedvezőtlenül érintette. A Francia Baromfi Szövetség (CFA) szerint az ország baromfiipara nem tud lépést tartani a globális termelés és fogyasztás dinamikus fejlődésével. Európában az ország szerepe még meghatározó a piacon, de a strukturális gondok további problémákat vethetnek fel.
Az ágazatban a termelés 20 százalékkal csökkent 1998 és 2011 között. Habár az utóbbi két évben lassú növekedés tapasztalható, ez messze elmarad a globális és az európai versenytársak növekedési mutatóitól. A világ összes baromfihús-termelése 2011-ben elérte a 101 millió tonnát, ami 3 százalékos növekedést jelentett az előző évihez képest. Franciaország 1,86 millió tonnával csak 2,3 százalékos növekedést ért el, ami nem tudta kielégíteni az egyre növekvő belső fogyasztást. Az országot szorosan követi az Egyesült Királyság 1,55 millió tonnával és Németország 1,45 millió tonnával.
Az Európai Bizottság adatai alapján 2012 első 25 hetében az egész csirke uniós átlagára (forintban számolva) 12 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. Az Európai Unió baromfihús-termelése 29,3 százalékkal bővült a vizsgált időszakban.
A baromfihúsok importja 2,5 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban. A szállítmányok legnagyobb része Brazíliából, Thaiföldről és Chiléből érkezett. A behozatalban a félkész- és késztermékek, valamint a sózott és fagyasztott baromfihúsok domináltak. A baromfihúsok exportja 8,2 százalékkal növekedett ugyanebben az időszakban. A szállítmányok legnagyobb része Hongkongba, Szaúd-Arábiába és Oroszországba indult. A kivitel többnyire fagyasztott baromfihúsokból állt. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >