Franciaország baromfihús-termelése 400 ezer tonnával csökkent az elmúlt négy évben
Magyarországon a vágócsirke felvásárolt mennyisége 13 százalékkal, élősúlyos kilónkénti 256,74 forintos termelői ára 4,6 százalékkal volt magasabb 2012 első huszonöt hetében az egy évvel korábbinál derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) friss elemzéséből.
A csirkehúsok belföldi értékesítése 25 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 464-röl 452 forintra, a csirkecombé pedig 453-ról 441 forintra csökkent, ugyanakkor a csirkemellé 4 százalékkal, 941 forintra emelkedett.
A legjelentősebb európai baromfitermelő Franciaországból baljós hírek érkeztek, s az AKI munkatársai, idézve a World Poultry felmérését, megemlítik, hogy Franciaország baromfihús-termelése 400 ezer tonnával csökkent az elmúlt négy évben. A Deux cég elleni csődeljárás az egész francia baromfiipart kedvezőtlenül érintette. A Francia Baromfi Szövetség (CFA) szerint az ország baromfiipara nem tud lépést tartani a globális termelés és fogyasztás dinamikus fejlődésével. Európában az ország szerepe még meghatározó a piacon, de a strukturális gondok további problémákat vethetnek fel.
Az ágazatban a termelés 20 százalékkal csökkent 1998 és 2011 között. Habár az utóbbi két évben lassú növekedés tapasztalható, ez messze elmarad a globális és az európai versenytársak növekedési mutatóitól. A világ összes baromfihús-termelése 2011-ben elérte a 101 millió tonnát, ami 3 százalékos növekedést jelentett az előző évihez képest. Franciaország 1,86 millió tonnával csak 2,3 százalékos növekedést ért el, ami nem tudta kielégíteni az egyre növekvő belső fogyasztást. Az országot szorosan követi az Egyesült Királyság 1,55 millió tonnával és Németország 1,45 millió tonnával.
Az Európai Bizottság adatai alapján 2012 első 25 hetében az egész csirke uniós átlagára (forintban számolva) 12 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. Az Európai Unió baromfihús-termelése 29,3 százalékkal bővült a vizsgált időszakban.
A baromfihúsok importja 2,5 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban. A szállítmányok legnagyobb része Brazíliából, Thaiföldről és Chiléből érkezett. A behozatalban a félkész- és késztermékek, valamint a sózott és fagyasztott baromfihúsok domináltak. A baromfihúsok exportja 8,2 százalékkal növekedett ugyanebben az időszakban. A szállítmányok legnagyobb része Hongkongba, Szaúd-Arábiába és Oroszországba indult. A kivitel többnyire fagyasztott baromfihúsokból állt. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >